Titrálási görbe számítás?
Sziasztok!
Ha van kétféle koncentrációm az egyik 5 mol a másik 1 mol NaOH, hogyan számolom azt ki, hogy a hígabb koncentrációjú az mennyi töményebbnek felelne meg? Mert a titrálási görbén csak egyféle koncentrációt ábrázolhatok, viszont ahhoz a hígabbat át kell számolni. 100 cm3 volt mindkét oldatból.
Köszönöm szépen a segítséget!
Tehát 0 pH-s oldatot, ami HCl-es oldat amúgy, akarok felvinni különböző pH szintekre. Ebből kell 50 ml. Kétféle koncentrációjú oldatom van azért, hogy az 5 mol NaOH beindítsa a pH növekedését. Utána, amikor elértem a 2 pH-t akkor átváltok 1 molra, hogy lassabban menjen felfelé a pH. Az 5 mol NaOH-val az elején, hogy egyáltalán beinduljon a folyamat millilitereket kellett adnom az oldatomhoz, majd utána átváltottam 1 molra. Mindkettőből 100 köbcenti állt rendelkezésemre.
Ugye ahhoz, hogy 5 mol legyen a koncentráció 100 köbcentihez adtam 20 gramm NaOH granulátumot, ahhoz, hogy 1 mol koncentrációjú legyen a másik mérőoldatom 4 gramm kellett.
Mindezek után, amikor megvolt a pH beállítása, titrálási görbét kell csinálnom. De a baj ott van, hogy az x tengelyen, hol az NaOH mérőoldat fogyását kell ábrázolnom, ugye csak egyféle koncentrációt használhatok - nekem meg kétféle koncentrációm van.
És a kérdésem a következő, hogyan számolom azt ki, hogy csak egyféle koncentráció szerepeljen a koordinátarendszer x tengelyén. Tehát valamelyiket valahogyan át kell számolnom a másik koncentrációba vagy legalábbis, hogy azonos köbcentik legyenek. Nem tudom jobban leírni a gondomat :S
Nagyon furcsa nekem ez a koncentrációábrázolós téma... Egészen biztos vagy benne, hogy koncentrációt kérnek az x-tengelyre? Az egy intenzív paraméter, nemigen van értelme ilyen környezetben... Anyagmennyiséget, vagy térfogatot szoktak ábrázolni.
Anyagmennyiség esetén egyértelmű a verkli, átszámolgatod az adott koncentráció és fogyásadat alapján.
Ha fogyást akarsz ábrázolni, akkor csinálhatsz szakadásos x-tengelyt, ahol jelölve vannak az eltérő koncentrációk miatti egységnyi térfogat hozzáadásának hatására bekövetkező eltérő pH-változás-eltérések.
Egy esetben tudnék c-ábrázolást elképzelni, ha az az oldatban maradó szabad HCl koncentrációja lenne. De az igen kényes téma, ugyanis a sűrűség változik a koncentráció változásával együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!