Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell megoldani ezt a...

Hogy kell megoldani ezt a feladatot?

Figyelt kérdés

Adott a koordináta-rendszerben az A(9 ;−8)középpontú, 10 egység sugarú kör.

a)Számítsa ki az y=-16 egyenletű egyenes és a kör közös pontjainak koordinátáit!

b)Írja fel a kör P(1;−2)pontjában húzható érintőjének egyenletét!

Az A, feladatot értem, a B,-t viszont nem igazán, valaki elmagyarázná?

Adja meg ennek az érintőnek az iránytangensét (meredekségét)!

2014. máj. 2. 15:19
 1/5 anonim ***** válasza:
b) Azt kell tudnunk, hogy a kör sugara merőleges az érintőre. Írjuk fel az AC vektort, ez merőleges lesz az érintőre. Mivel ez a vektor merőleges, ezért ez lesz a normálvektora. Innen már gyerekjáték felírni az érintő egyenletét, és kiszámolni az iránytangenst.
2014. máj. 2. 15:25
 2/5 A kérdező kommentje:
Oké, tehát az AC vektor az -8 és 6 lesz. De én nm tudom felírni az érintő egyenletét, épp ezzel van a bajom. Nem írnád le nekem, ha te úgyis tudod?:)
2014. máj. 2. 15:30
 3/5 anonim ***** válasza:

Így érthető?

[link]

Most látom, hogy a meredekség is kérdés.

y ra rendezve az egyenletet: y=4/3 x- 10/3

Tehát a meredekség 4/3.

2014. máj. 2. 17:54
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm.!:)

Ezt a feladatot, amúgy te vezetted le a képen látható módon, vagy ez fent van a neten valahol?

2014. máj. 2. 18:26
 5/5 anonim ***** válasza:

Én vezettem le, és tettem fel a netre, mint ezeket is:

[link]

2014. máj. 2. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!