Létszíves segítseteik Egri csillagok olvasónaplójában?
1.Mit tudsz meg Magyarország helyzetéről Cecey,Dobó és Bálint pap beszélgetéséből? (5-6 mondatban)?
2:milyen sorsdöntő események kapcsolódnak Éva életében a következő helyszínekhez mindeggyikhez rövid fogalmazás:Sopron,Eger,Erdély?
3.Mutasd be a török sereget részletesen felsorolva a regény alapján kb:másfél oldal
4.milyen sorsdöntő események kapcsolódnak Éva életében a következő helyszínekhez:Eger.Sopron.Erdély?
5.Sorold fel azokat a próbatételeket amellyek segítségével a jobbágy fiúból kiráy hadnagy lesz?
(sürgős)
Akkor segítségképpen:
az 1. kérdésre a választ megtalálod a regény legelején, ott az a bizonyos beszélgetés mikor Dobó a faluba érkezik.
2 Sopron: itt él az esküvő után innen rabolják el a fiát 4. rész (Eger veszedelme) 1. fejezet. Eger ide meg a gyűrűvel a titkos alagúton keresztül és itt vív meg Jumurdzsákkal. Erdély - Gyalu itt lett volna az esküvője ahonnan megszökik . Ez a 3. rész eleje-közepe táján van.
A török sereg részletes bemutatását el tudod olvasni az Oda Buda című részből ahol Gergely és Tulipán meglesik a sereget.
Az utolsót már láttam megválaszolva itt, használd a keresőt.
A könyvben is tudsz keresőt használni feltéve, hogy info órán figyeltél. Itt a könyv elektronikusan [link]
ctrl+f megnyomása után a böngészőben megjelenik egy kereső mező oda beírsz egy-egy kulcsszót pl. azt, hogy Cecey és rögtön oda ugrik ahol szerepel a név.
Nézd ha ennyire jól tudod mi a fenének írsz ide miért nem oldod meg magad.
Jumurdzsák alias dervis bég és Éva harca:
Szellő fujja el egy percre a füstöt s lobogtatja a háromgombos boncsokat a dervis kezében. Amint a vár felé fordult, Éva látja, hogy a dervis félszeme be van kötve.
- Jumurdsák! - sikoltja tigrisharaggal.
S a buzogányát sárga villámként röpíti le a magasból....
A dervis karján kétfelé esik a gyapjuköntös, de kivillanik alóla a ragyogó dróting. Egy szökemléssel a falon terem. A szijjon lógó kardot a markába kapva, rohan Évára bősz lihegéssel.Éva hátrább ugrik két lépést. A kardot mereven maga elé tartja. Kikerekedett szemmel várja a rohanást.
De a török régen járja a halál iskoláját: látja, hogy tőrrel s nem karddal áll szemben. Tudja, hogy a kinyujtott hosszú tőrbe nem jó belerohanni. Egy toppanással megállitja magát, s a tőrre sujt, hogy félrecsapja, s hogy egy másik vágással az apródféle legénykét küldje a lelkek világába.De Éva is ismeri ezt a vágást. Gyors kört villant alólról fölfelé a tőre s elkerüli vele a török kardot. Mikorra a török másodikat sujtana, már becsuszott Éva tőre a hóna alá. A dróting mentette meg a törököt. Az acél szemek ropogtak, de a dervis ugyanekkor vágott, s a kardja fejen találta Évát.
Az, hogy a kettő ugyanaz meg itt van:
- Hát az a Dervis bég? - kérdezett tovább Dobó, - az miféle szerzet?
Varsányi a fejét rázta.
- Igen különös. Rendes bég, mint a többi, hanem mikor csatázik, leveti a bég-ruhát és szőrcsuhát ölt. Azért hivják Dervis bégnek.
És kedvetlenül pillogott Dobóra, mert a kérdésből látta, hogy Dobónak más kéme megelőzte őt.
- Milyen ember? - faggatta tovább Dobó. - Melyik had élén áll?
- Én a lovasoknál láttam. Félszemü ember. Azelőtt jancsár aga volt és Jumurdsák az igazi neve.
Ennek a Jumurdsáknak, áliász Dervis-bégnek volt egy talizmánja. Azt elvette tőle az én Istenben boldogult tanitóm: Gábor pap. És nekem hagyta. Azóta az a bolond török mindig azt keresi. Hogyan tudta meg, hogy nálam van? meg nem érthetem. De megtudta, az bizonyos, mert kéri tőlem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!