Glükóz és glükagon? Nem értem, cukorbetegséget tanuljuk, de egyszerűen csak fogalmakkal van leírva, én meg szeretném megérteni saját szavaimmal?
A glükóz az egy szénhidrát, tápanyag. A sejtek energia és metabolitforrásként használják.
A glükagon az egy hormon, amit a pajzsmirigy Langerhans szigetének alfa sejtjei termelnek. Az inzulin antagonistája, ami azt jelenti, hogy ellentétes hatású vele. Alacsony vércukorszintnél kezdődik termelése. A májban a glikogén (glükóz tárolt formája kb.) bontását és glükóz leadását növeli, így az kikerülhet a véráramba és emeli a vércukorszintet. Emelett hat a zsírmobilizációra is, azt növeli. Az izmokban is a protein-aminosavvá bomlását serkenti.
A cukorbetegségnek több formája van. Abszoút vagy relatív (rezisztens) inzulinhiány miatt alakul ki. Az inzulin segíti a glükóz belépését a sejtekbe (kiv. bél,agy,vese,vörösvértest,máj). Továbbá a magas vércukorszint stimulálja termelését és csökkenti azt. Mivel nincs inzulin, vagy rezisztencia van vele szemben, így a cukor nem tud belépni a zsír és izomsejtekbe. Emiatt a sejtek "éheznek" és a vércukorszint megnő. Egyébként a vércukorszintre még sok hormon van hatással, azok mindegyike emeli a vércukorszintet.
Remélem érthető voltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!