Jó magyarosok! Megoldanátok ezeket?
A feladat:
Válaszd el minden lehetséges helyen az alábbi szavakat!
dodzsem
mégis
praxis
partig
legalsó
Jenőffy
lodzsa
csakis
taxi
kenyérért
legelső
Vargha
Válaszaitokat előre köszönöm!
Én ezeket a teszteket mindig zsolozsmázva, magamat Istenre bízva töltöttem ki. A való életben kegyetlen nagyot ütök az Enter-en, hogy ne kelljen elválasztani a szavakat (angolban nincs is ilyen, legalábbis nem használják). Vagy ha kézzel írok, akkor egy könnycseppet elhullajtva a feleslegesen kivágott fákért szépen üresen hagyom a sor végét és megyek a következő sorra.
Amúgy itt van egy online megoldó:
Arra kell figyelni, hogy magánhangzót nem hagyhatsz mássalhangzó nélkül, ha mássalhangzós szótagot alkot (tehát nem fiaiéi, hanem pl.: kerék). Ha mégis van ilyen szó, azzal kb csinálhatsz akármit (hagyhatod is, tovább is viheted; di-óbél vagy dió-bél). Ha szótagot kezd a mgh, akkor át kell vinni.
De a fentiek csak akkor érvényesek, ha egymás melloett van min. 2 mgh.
Ha msh. van a mgh. előtt, akkor a msh-t át kell vinni (msh-t nem választhatsz szét!; toldalékos alakoknál is)
do-dzsem
mé-gis
pra-xis
par-tig
Je-nőf-fy
lo-dzsa
csa-kis
ta-xi
ke-nyé-rért
Var-gha
ch, gh, x, ts, dz, dzs hangzók külön hangot alkotnak, 1 msh-nak tekintjük őket
előtagokat meg kell hagyni:
leg-el-ső
leg-al-só
A #3 válasz 3 hibát tartalmaz:
még-is
Je-nő-ffy
csak-is
Azért mondom, Istent kell tisztelni és új sort kezdeni. (A fentebb linkelt MTA honlapon található megoldót használtam, tehát biztosan így helyes.)
A Jenőffy esetében nem az lehet a kulcs, hogy csak 1 f-el ejtjük (Jenőfi)? Mintha rémlene egy ilyen szabály, de nem vagyok biztos. A másik két szó esetében csak annyi jutott eszembe, hogy azok eltérnek az általános szabálytól az MTA honlapján és pont ezért nem valószínű, hogy tévedésből írták így. Az is lehet, hogy mindkét forma helyes?
Egy dolgot jó lenne tudni, hogy végső esetben ki dönt, tehát kinek vagy minek van jogköre ezt eldönteni? Kihez lehet fordulni ilyen esetekben?
dod-zsem
még-is
prak-szis
part-ig
le-gal-só
Jen-őf-fy
lod-zsa
csa-kis
tak-szi
keny-ér-ért
le-gelső
Varg-ha
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!