Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Jó magyarosok! Megoldanátok...

Jó magyarosok! Megoldanátok ezeket?

Figyelt kérdés

A feladat:

Válaszd el minden lehetséges helyen az alábbi szavakat!

dodzsem

mégis

praxis

partig

legalsó

Jenőffy

lodzsa

csakis

taxi

kenyérért

legelső

Vargha

Válaszaitokat előre köszönöm!

2014. ápr. 11. 17:39
 1/9 anonim ***** válasza:

Én ezeket a teszteket mindig zsolozsmázva, magamat Istenre bízva töltöttem ki. A való életben kegyetlen nagyot ütök az Enter-en, hogy ne kelljen elválasztani a szavakat (angolban nincs is ilyen, legalábbis nem használják). Vagy ha kézzel írok, akkor egy könnycseppet elhullajtva a feleslegesen kivágott fákért szépen üresen hagyom a sor végét és megyek a következő sorra.

Amúgy itt van egy online megoldó:

[link]

2014. ápr. 11. 17:55
 2/9 anonim ***** válasza:
*Nem kell Entert se ütni, magától ugrik a következő sorra, ha túl hosszú a szó.
2014. ápr. 11. 18:00
 3/9 anonim ***** válasza:
44%

Arra kell figyelni, hogy magánhangzót nem hagyhatsz mássalhangzó nélkül, ha mássalhangzós szótagot alkot (tehát nem fiaiéi, hanem pl.: kerék). Ha mégis van ilyen szó, azzal kb csinálhatsz akármit (hagyhatod is, tovább is viheted; di-óbél vagy dió-bél). Ha szótagot kezd a mgh, akkor át kell vinni.

De a fentiek csak akkor érvényesek, ha egymás melloett van min. 2 mgh.

Ha msh. van a mgh. előtt, akkor a msh-t át kell vinni (msh-t nem választhatsz szét!; toldalékos alakoknál is)

do-dzsem

mé-gis

pra-xis

par-tig

Je-nőf-fy

lo-dzsa

csa-kis

ta-xi

ke-nyé-rért

Var-gha

ch, gh, x, ts, dz, dzs hangzók külön hangot alkotnak, 1 msh-nak tekintjük őket

előtagokat meg kell hagyni:

leg-el-ső

leg-al-só

2014. ápr. 11. 19:20
 4/9 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenki válaszát!
2014. ápr. 11. 19:27
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A #3 válasz 3 hibát tartalmaz:

még-is

Je-nő-ffy

csak-is

Azért mondom, Istent kell tisztelni és új sort kezdeni. (A fentebb linkelt MTA honlapon található megoldót használtam, tehát biztosan így helyes.)

2014. ápr. 11. 21:26
 6/9 anonim ***** válasza:
#5-ös, #3-as vagyok, és én a Magyar helyesírási kéziszótárt használtam. Én is megnéztem a linket, de a könyvben sokkal jobban bízom. Akár MTA, akár nem.
2014. ápr. 14. 18:39
 7/9 anonim ***** válasza:

A Jenőffy esetében nem az lehet a kulcs, hogy csak 1 f-el ejtjük (Jenőfi)? Mintha rémlene egy ilyen szabály, de nem vagyok biztos. A másik két szó esetében csak annyi jutott eszembe, hogy azok eltérnek az általános szabálytól az MTA honlapján és pont ezért nem valószínű, hogy tévedésből írták így. Az is lehet, hogy mindkét forma helyes?

Egy dolgot jó lenne tudni, hogy végső esetben ki dönt, tehát kinek vagy minek van jogköre ezt eldönteni? Kihez lehet fordulni ilyen esetekben?

2014. ápr. 14. 19:40
 8/9 anonim ***** válasza:

dod-zsem

még-is

prak-szis

part-ig

le-gal-só

Jen-őf-fy

lod-zsa

csa-kis

tak-szi

keny-ér-ért

le-gelső

Varg-ha

2014. ápr. 27. 18:53
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. ápr. 27. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!