Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem értem mi a különbség? Matek.

Nem értem mi a különbség? Matek.

Figyelt kérdés
Az ismétlés nélküli és ismétléses permutáció,variáció és kombináció között. EGyszerűen nem tudom felfogni. ELolvastam valami egyetemi könyvet egész jól leírta de még mindig nem teljesen tiszta. Ha elém raknak egy példát nem tudom megoldani,csak a kidolgozottat értem meg.
2014. márc. 5. 09:51
 1/1 anonim ***** válasza:

permutáió: van n dolgom, sorba akarom rakni

ismétléses permutáció: az n dolog közül vannak olyanok, amik egymással vett sorrendje mindegy. Pl. piros és kék golyók. Sorba akarom őket rakni, de az ugyanolyan színű golyókat nem tudom megkülönböztetni.

variáció: van n elemem és ebből k-t akarok sorrendben kivenni

ismétléses variáció: n féle dolog van és ebből sorrendben k-t akarok kivenni. n^k lehet, hisz k hely bármelyikén n-ből választhatok.

kombináció: van n dolgom és ebből k-t akarok kiválasztani.

ismétléses kombináció:

Tehát lényegében a permutáció azaz, hogy van valahány dolgom és ezeket sorba akarom rakni. Ez n!. Pl. ha van kék, piros és zöld golyóm, akkor első helyre bármelyiket választhatom, ez 3 lehetőség. Második helyre ha zöldet választottam, akkor piros vagy kék, ha pirosat, akkor zöld vagy kék, ha kéket, akkor piros vagy zöld, azaz mindig 2 lehetőségem lesz. Az utolsó helyre meg maradt, ami maradt az egy lehetőség. Ezért lesz 3*2*1, azaz 3!.

A variáció annyit tesz hozzá, hogy engemet csak az első k db sorrendje érdekel a többi nem. Pl 5 eleműnel az első 3 sorrendje érdekel. Ez az előbbi miatt 5*4*3 lesz, és ha a másik kettőt is sorba akarnám rakni, akkor még lenne *2*1, de nem akarom, ezért ezekkel egyszerűen nem számolok. Ezért lesz n!/(n-k)!, ahol n elemből k-t rakunk sorba és ezért n-k-t hagyunk figyelmen kívűl.

A kombináció pedig annyit tesz, hogy igazából nem is érdekel a sorrend csak az, hogy az első k-t kiválasztom, az utolsó n-k-t nem. Ezért osztom az ezelőttit k!-val is.

Itt bővebben:

http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas_..

A permutációnál az ismétlés azt jelenti, hogy van k elem, aminek az egymáshoz vett sorrendje nem számít, ezért k!-val osztok. (Mivel én megkülönböztettem k! olyan esetet, ahol csak ezek egymáshoz vett sorrendje más) Persze itt lehet több ilyen csoport is.

A variációnál az ismétlés azt jelenti, hogy végtelen sokad van mindenből. Tehát eddig ugye 5*4*3 volt a képlet, mert azzal hogy valamit előbbi helyre raktam már kizártam azt, hogy a következőre rakjam. De most végtelen sokam van belőle, ezért ezzel nem kell számolnom és mindegyik helyen 5 lehetőségem van. 5*5*5.

A kombinációnál az ismétlés azt jelenti, hogy van n dolgom és ki akarok venni belőle 4-t. Nem érdekel a sorrend és mindegyikből végtelenem van. Pl. A,B,C-ből 2 elemű ism. komb az lehet: A,A A,B A,C B,B B,C.

Ezt kicsit nehezebb elképzelni, de ez a logika mögötte (zárojelbe írom a fenti példa konkrét értékeit, hogy hol vannak).

Vegyünk n-1 (3-1) szürke golyót és k fehér (2) golyót. Ezekek vegyük az ismétléses permutációját, ami ugye (n+k-1)!/(n-1)!/k!. Ekkor kaptuk egy sorrendet amiben van valahol szürke és fehér golyó. Vegyük észre, hogy a szürke golyók pont n részre osztják a fehér golyókat. Tehát a választható mennyiséget pont n részre osztottuk. Ha én azt mondom most, hogy az első csoportban lévő golyók száma szerint veszek ki A-t, a második csoportban lévők szerint veszek ki B-t és a harmadik csoportban lévőkk szerint veszek ki C-t, akkor ez a ismétléses permutáció pont megadta az A,B,C egy ismétléses kombinációját. Na ezért ez a képlet (ami amúgy n+k-1 alatt k).

2014. márc. 5. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!