Kombinatorika, tudnátok segíteni?
Egyszerűen nem tudom megoldani helyesen:
A BALLADA szó betűit hányféleképpen rakhatjuk sorba, ha két magánhangzó nem kerülhet egymás mellé?
Itt ugye akkor adott a 3 db A betű, és ezáltal 4 helyre lehet rakni a 4 mássalhangzót, de mi a helyzet a két L betűvel? Ezeket valahogy meg kell különböztetni, nem? Én úgy csinálnám, hogy 4!, ami 24, és a két L betű miatt beszoroznám kettővel, de elméletileg 120 a megoldás, szóval nem jó az én gondolatmenetem. Valakinek esetleg ötlet?
Először nézzük meg az A betűk elhelyezhetőségét. Mivel sok A van és kevés hely, ezért ilyen túl sok nincs, "manuálisan" is megkereshetjük ezeket:
A_A_A__
A_A__A_
A_A___A
A__A_A_
A__A__A
A___A_A
_A_A_A_
_A_A__A
_A__A_A
__A_A_A
Ez összesen 10 lehetőség, ennyivel fogjuk szorozni a végeredményünket.
Most nézzük a mássalhangzókat. Az a kérdés, hogy hányféleképpen lehet ismétlésesen permutálni a BLLD betűket? A tanultak alapján 4!/2!=12-féleképpen. Ezeket a lehetőségeket kell a fenti A-k közé vepakolászni, ezért kell az A-k eléhelyezkedésének számával szorozni, tehát 12*10=120 lehetőség van.
És most egy kis matek az A-k meghatározására:
3 esetet különböztetünk meg aszerint, hogy az első A-t hova rakjuk:
1. eset: az első helyre rakunk A-t, ekkor a második helyre már nem rakhatunk, így a maradék két A-nak 5 hely marad, ezek között (5 alatt a 2)=10 lehetőségünk van. Ebből le kell vonnunk azokat, amikor egymás melé kerülnek az A-k, sorszám szerint: 34, 45, 56, 67, ez 4 lehetőség, tehát 10-4=6-féleképpen tudjuk elrakni az A-kat, ha az első helyre rakjuk.
2. eset: a második helyre rakjuk, így 4 hely marad Az A-knak. Az előzőek alapján (4 alatt a 2)=6-féleképpen tudjuk elraknio őket, de a 45, 56, 67 helyek nem lehetnek, ezért 6-3= lehetőség van erre.
3. eset: 3. helyre megy, 3 hely marad, (3 alatt a 2)=3, ebből az 56 és 67 nem játszik, ezért 3-2=1 ilyen lehetőség van.
A továbbiakban nem tudnánk bepakolni az A-kat helyhiány miatt, tehát összesen 6+3+1=10 lehetőség van (ami fent ki is jött).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!