Kémia! Hogy változik a 0, 05 mól/dm3 cc-jú H2SO4-oldat pH-ja?
Nekem MEGVANNAK A MEGOLDÁSOK. A kérdésem az INDOKLÁS lenne és hogy ennél a feladattípusnál milyen logika szerint érdemes menni. Egy általános megoldási módszer érdekelne. (pl. hasonló: először megnézem hogy van egy H+-koncentráció változás, második hogy megnézem van-e vízbontás)
Előre is köszönöm!
1. SO3-at oldunk fel benne
2. MgO-ot szórunk bele
3. Vasdarabot teszünk bele
4. Rézport szórunk bele
5. BaCl2-ot szórunk bele
6. Grafitelektródok között elektrolizáljuk
Mindig azt nézd, hogy egy kénsavoldatban van kénsav és víz. Ha olyan dolgot teszünk vele ami a kénsavat fogyasztja akkor kevésbé lesz savas az oldat, azaz nő a pH. Ha a vizet fogyasztunk, akkor nő a pH. Ugyanígy elképzelhető, hogy nem fogyasztunk, hanem hozzáadunk vizet (hígulás--->pH nő) vagy kénsavat (töményedik--->pH csökken).
1. SO3 gáz bevezetésekor az reagál vízzel, és kénsav képződik: SO3 + H2O ---> H2SO4, tehát töményedünk, a pH csökken.
2. A MgO reagál a kénsavval, fogyasztja azt, ráadásul víz is keletkezik, az oldat hígul: MgO + H2SO4 ---> MgSO4 + H2O, tehát a pH nő.
3. A vasdarabra is ugyanez igaz: fogyasztja a kénsavat (FeSO4 keletkezik), a pH nő.
4. Rézpor: ugyanez
5. BaCl2: sem a kénsavval, sem a vízzel nem reagál, és mivel ez egy semleges só, a pH nem változik.
6. Ekkor a vizet elektrolizáljuk: az oldat öményedik, a pH csökken.
Köszönöm így azt hiszem világos. Nem tudom hogy van-e olyan egyenlet de ha pl. reakció alapján 1 mól H2SO4 elreagál (ez alapján ugye pH nő) és 1 mól víz is elreagál (ez alapján pH csökken) akkor itt összességében nincs változás?
5.) H2SO4 + BaCl2 = BaSO4 + 2 HCl
- 2 H+ elreagál (1 mólnyi kénsav) és 2 H+ keletkezik (2 mólnyi sósav) szerintem így helyes a magyarázat.
Köszönöm mégegyszer!:) Szabad megtudnom hogy középiskolás vagy főiskolás vagy-e?
Az egy nagyon bonyolult eset amikor kénsav is fogy és víz is fogy. Mert ugye ezeknek nem egyforma a moláris tömegük, sűrűségük stb., és nem is ugyanannyi van belőlük (vízből ugye jóval több van) szóval ilyenkor is fog változni a pH, mégpedig nőni fog, mert a kénsavból is fogyás történik és abból van kevés. Oké hogy víz is fogy egy kicsi de abból sok van, ezért alig észlelhető a víz fogyása. Ha mondjuk 1 mol kénsav és 20 mol víz fogy, na ott már lehet hogy csökkenne a pH. Lényeg hogy ezt így nem lehet egyértelműen kijelenteni hogy ha 1-1 mol fogy akkor marad ugyanaz a pH, mert valószínűleg változik.
Az 5) feladatban igazad van, de ugye az 1 mol kénsav ugyanannyi protont ad le mint a 2 mol HCl szóval a pH nem változik. Én így értettem a megoldást, és direkt nem foglalkoztam az ionpár-cserés sóképzéssel, mert az lényegtelen.
Végül a kérdésedre válaszolva: egyetemista vagyok (BME vegyészmérnök), most kezdem az MSc-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!