Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan lehet két nem egynevű...

Hogyan lehet két nem egynevű tagot összevoni?

Figyelt kérdés

Most tanuljuk a törteket (hetedikes vagyok) és nem értem, hogy hogyan lehet két vagy több nem egynevű tagot összevonni... :s

például:

√3-√6+√6=?

A válaszokat előre is köszönöm..

2014. jan. 26. 17:51
 1/7 anonim ***** válasza:

Egynemű tagok. Nem egynevű.

A példádban √3 - √6 + √6 = √3, mert -√6 és +√6 összege nulla.

Tehát egynemű.

2014. jan. 26. 18:01
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem sok értelmet ad ki amit írsz...kicsit pontosabban? A kérdésben még törtekről beszélsz, a példában egy darab sincs, hanem gyökvonás van.

Aztán pedig. -√6+√6=√6-√6=0

Tehát:

√3-√6+√6=√3+0=√3

2014. jan. 26. 18:01
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem "egynevű", egyneMű!

Itt csak arról van szó, hogy ugyanaz van plusszal is, mínusszal is, ezek összege NULLA. Tehát az eredmény négyzetgyök(3).

2014. jan. 26. 18:02
 4/7 A kérdező kommentje:
bocsánat elírtam nem törtek, hanem gyökök.. :s Bocsi csak már nem tudom, hogy hol áll a fejem.. :c
2014. jan. 26. 18:05
 5/7 anonim ***** válasza:

Legjobb tudomás szerint egyneműnek azon algebrai tényezőket hívunk, amelyek változói ugyanazon a hatványon vannak.

Mivel itt csak konstansok vannak, ezért ezek mind egyneműek, nincs értelme erről beszélni.

-√6+√6=0, mert önmagából vonjuk ki (egyenlőek), nem azért, mert egyneműek.

De a lényeg, hogy a kérdésére választ kapott.

2014. jan. 26. 18:42
 6/7 anonim ***** válasza:

#5!

Gyökös (hatvány) mennyiségeket akkor nevezünk egyneműnek, ha az alap és a gyök (hatvány) kitevő IS megegyezik.

2014. jan. 26. 18:53
 7/7 anonim ***** válasza:
Értem, ilyen környezetben még nem hallottam róla. (Sok értelmét nem is látom). Köszönöm a felvílágosítást!
2014. jan. 26. 18:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!