Hogyan kéne gyakorolnom kémiára? 8. osztály (többi lent)
Aha, egyenletet rendezni tudok, ha ismerem a kiindulási és keletkezett anyagokat. Előző órán volt egy ilyen: cink + sósav. Na ezeket fel is tudtam írni, hogy: Zn+HCl, de nem tudtam hogy ebből mi keletkezik. Erre van valami logikus magyarázat? Ilyen esetekben mindig hidrogén marad? Zn+2HCl = ZnCl2+H2
Volt még olyan, hogy H3PO4+NaOH. Na itt végképp fogalmam sem volt, hogy mit kell csinálni. Itt ugye Na3PO4+H2O maradt, ami nem hidrogén, mint az előző esetben.
Ja, most kezdem érteni. Közömbösítésnél víz lép ki, a másiknál (annak mi a neve?) meg só, és ami kimaradt, azt kell rendezni.
A zárójelet sem értem annyira. HNO3+Ca(OH)2=? ezt hogy kell csinálni?
Szia! Mi is ugyan ezt vesszuk leirom neked a mi konyvunkbe mi van:)
Hidrogen: reakcioja oxigennel 2H2+O2=2H2O eloallitas laborban: Zn +2HCl= ZnCl2+ H2
Klor: ionkepzodes: Cl+ e-=Cl- femmel: 2Fe+3Cl2=2FeCl3 eloallitas laborban: MnO2 vagy KMnO4 + HCl= klor
Oxigennel: ionkepzodes: O+2e-=O2 femmel: 2Ca+O2= 2CaO eloallitas laborban; KMnO4 hevitese = oxigen
Ken: ionkepzodes: S+2e-=S2- oxigennel: S+O2=So2 femmel: Zn+ S=ZnS, Fe+ S =FeS
Itt lehet lesz benne ugyan az(sot biztos, csak ezt mashonnan irtam):
Hidrogen: eloallitas laborban: Zn+2HCl= ZnCl2+H2
Iparban; CH4+H2O=3H2 + CO
Klor: femmekkel: 2Fe+3Cl2=2FeCl3
2Na+Cl2=2NaCl
H2+Cl2=2HCl
Hidrogen clorid: H2+Cl2=2HCl
Sosav: HCl+H2O=Cl-+H3O+
Reakcioi: 2HCl+ Fe= FeCl2+H2
2HCl+Zn=ZnCl2+H2
Kozombosites: HCl+NaOH= NaCl+H2O
Oxigen: oxidok keletkezese: S+O2=SO2 C+O2=CO2 2Ca+O2= 2CaO 4Na+2O2= Na2O 4Fe+3O2=2Fe2O3
Ken: ken reakcioja femekkel: Fe+S=FeD Zn+S=ZnS Hg+S=HgS
Ken-dioxid: S+O2=SO3
Ken-trioxid: 2SO2+O2=2SO3
Savak jellemzo reakcioi:
1. Femekk: Fe+2HCl=FeCl2+H3
Zn+H2SO4=ZnSO4+H2
Cu+HCl=nincs reakcio
2. Lugos kemhatasu anyagokkal:
HCl+NaOH=NaCl+H2O
H2SO4+ 2NaOH=Na2SO4+2H2O
Remelem valamit tudtam segiteni:)
Hajaj, hát ezt nem biztos, hogy most hirtelen el tudom magyarázni. Az alapos magyarázat elég hosszú időt igényelne. Majd még lehet, hogy holnap visszanézek, mert már elég késő van...
Mindenesetre a biosz-kémia szak miatt ne aggódj. Ugyanígy voltam vele én is általánosban, hogy nem értettem a kémia lényegét, mert persze nem magyarázták el normálisan. Aztán biosz-kémia tagozatra mentem, ahol szépen az alapoktól kezdve, érthetően, logikusan elmondtak mindent, és én egy életre megvilágosodtam kémiából. :) Annyira, hogy most az egyetemen is kémiából vagyok messzemenően a legjobb, a gimis alapoknak köszönhetően. Szóval ne félj, a gimiben pont azért lesznek a kémiatanárok, hogy elmagyarázzák azt, amit általánosban nem sikerült megértened.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!