Egy jó fizikás, segítene nekem? (Elektrosztatika, töltésmegmaradás)
Van két házi feladatom, de nagyon nem megy, elég sötét vagyok fizikából mostanság...
Valaki meg tudja oldani ezt a két feladatot, és valahogy egyszerűen magyarázni nekem? :/
1. Mekkora távolságra tudná megközelíteni egymást két, lépésben haladó személygépkocsi, ha mindegyik 1 C töltéssel rendelkezne? Mindegyik autó tömege 1 t, a súrlódási tényező a talajon 0,5.
2. Mekkora tömegű az a semleges alumíniumtest, amelyben az elektronok együttes töltése éppen 1 C? Használjuk fel a számításban a következő adatokat: az Al rendszáma 13, moláris tömege 27 g/mol, az 1 mólnyi alumíniumban lévő atomok száma: 6*10^23!
/Fizika 10. Mozaik :D /
Előre is köszönöm! :)
1)
m = 1 t = 1000 kg
µ = 0,5
Ez azt jelenti, hogy a maximális erő, amivel lehet vonzani vagy taszítani ezt a testet úgy, hogy ne mozduljon még meg, az ennyi:
Fs = µ·m·g
Ezt tanultátok úgy, hogy súrlódás. (g = 10 m/s², vagy 9,81, ha a tanár pontosabb számolást vár el.)
Ha r távolságra van egymástól két azonos Q töltésű test, akkor közöttük a taszító erő ekkora:
F = k·Q·Q/r²
(ahol k = 9·10⁹ Nm²/C²)
Számold ki Fs értékét, az egyenlő lesz F-fel a keresett határesetben:
µ·m·g = k·Q²/r²
Egyedül az r ismeretlen ebben.
Ha ennél közelebb tennénk a két kocsit, akkor a taszítóerő már nagyobb lenne a súrlódásnál, ezért a kocsik elkezdenének távolodni.
2)
A 13-as rendszám azt jelenti, hogy 1 atomban 13 proton van.
Mivel semleges a test, elektronból is pont ugyanennyi van.
Moláris tömeg 27 g/mol, ez azt jelenti, hogy 6·10²³ darab atomnak a tömege 27 g.
Vagyis 27 gramm alumíniumban van 6·10²³·13 darab elektron
Vagyis 1 grammban van 6·10²³·13/27 darab elektron = 2,89·10²³ darab
Egy elektron töltése 1,6·10⁻¹⁹ C
1 gramm alumíniumban az elektronok töltése: 2,89·10²³·1,6·10⁻¹⁹ C = 46240 C
Vagyis 1/46240 gramm alumíniumban van 1 C.
Ez 21,6 µg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!