Tudnátok segíteni ebben? Levezetéssel?
Nagyon fontos lenne!Hiányoztam amikor ezeket tanultuk és nem tudom levezetni . Viszont holnap dolgozat és ezen múlik a jobb jegyem!
1.
Egy 12 cm magas, fenyőfából készült körkúp alapkörének átmérője 12cm. A fenyőfa sűrűsége 500 kg/m3. a, Hány cm magas része áll ki a vízből, ha 1, csúcsával lefelé 2, alaplapjával lefelé merítjük a vízbe? B, Hány cm-rel emelkedik meg a víz szintje, ha egy körhenger alakú,24 cm belső átmérőjű és 24 cm magas, félig vízzel töltött lábasba merítjük a fenti kúpot?
2.
Egy egyenes körkúp kiterített palástja 10cm sugarú félkörlap. Mekkora a kúp felszíne és térfogata?
3.
Egy gúla alaplapja 8dm és 6dm oldalhosszúságú paralelogramma, amelynek egyik szöge 60°-os. A gúla magassága 10dm, a gúla csúcsa a paralelogramma középpontja felett van. Mekkora a gúla felszíne és térfogata?
2,
A félkörlap íve lesz a kúp alapkörének kerülete
2*10*PI / 2 = 31.41
Egy ekkora körnek a sugara
2rPI = 31.41
r = 5
Kerüket: alapkör területe + palást területe
K = (5^2 * PI) + (10^2 * PI / 2) = 235.619cm2
Tudod az alapkör sugarát(5), meg a palást oldalhosszúságát (10), ebből pitagorasz tétellel ki tudod számolni a kúp magasságát.
Abból pedig le tudod írni a kút térfogatát:
V = 1/3 * PI * r^2 * magasság
3,
Kiszámolod a parallelogramma területét: 4156.92cm2 (ezt nem vezetem le, ezt már rég tudnod kell, de főleg mert lusta vagyok)
Gúla térfogata:
V = 1/3 × (alapterület) × (magasság)
Felszíne:
F = alapterület + 2x ("a" oldal háromszöge) + 2x ("b" oldal háromszöge)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!