Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » SOS, tudsz nekem segíteni...

SOS, tudsz nekem segíteni ebben a trigonometriai feladatban?

Figyelt kérdés

Feladat: Egy várba vezető sikló 150 m magasra visz. Az indulási pontból a vár 14° emelkedési szög alatt látszik, a pálya kezdő emelkedési szöge 11°, majd a pálya megtörik, és innen az emelkedési szög 20°. Hány méter utat tesz meg a sikló,amíg felér a várba?

Már egy órája bíbelődök vele,de még nem tudtam megoldani. Előlre is köszi az időtöltést, és a válaszokat!

2014. jan. 11. 12:55
 1/10 anonim ***** válasza:

hajrá!

[link]

[link]

2014. jan. 11. 13:50
 2/10 anonim ***** válasza:

Asszem megvan, most nincs kedvem megszerkeszteni a rajzot.

Kepzel el egy ABC derekszogu haromszoget (A-ban a derekszog), B az indulasi pont es C a var. Tudjuk, hogy a var 150 meter magasan van, tehat AC=150 m es 14 fokbol be lehet latni, tehat m(ABC)=14 fok. Ebbol ki lehet szamolni a BC tavolsagot (az indulasi pont es a var tavaolsagat legutban). sin(b)=AC/BC, tehat BC=150/sin(14) ez kb 620 meter. Most jon a feladat masik resze. A bejarhato utat kell kiszamolni. A B pontbol indul egy szakasz, ami megtorik az O pontban es 11 fokrol 20 fokosra emelkedi es elmegy egeszen a C pontig. Egy kis szamitasal konnyen kijon a BOC haromszog osszes szoge. A szamitashos szukseged van arra, hogy egy haromszog belos szogeinek osszege 180 fok illetve, hogy tud mi az a kiegeszitoszog.

Nekem igy jottek ki: m(BOC)=171, m(OBC)=3, m(OCB)=6 fok.

Most jon a trigo resz, felhasznaljuk a szinusztetelt.

Tudjuk, hogy sin(171)/BC=sin(3)/OC=sin(6)/OB. Az elso tort erteke ismert igy ki tudod szomolni az OC-t illetve a OB-t, majd ezeknek az osszege a kerdesedre a valasz.

Nekem az OB az 414.27 az OC=207.42 ez osszesen 621.7 meter

Remelem jol ertelmeztem a feladatot

2014. jan. 11. 13:53
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, aranyba foglaltatlak!:)
2014. jan. 11. 13:54
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a második válaszolónak az leírást, igen jól értemezted a feladatot! :)
2014. jan. 11. 13:58
 5/10 A kérdező kommentje:

I.Válaszolóhoz: Mivel csináltad ezt a szuper ábrát, mert én a geogebrával szoktam csak nem annyira szeretem?

II.Válaszolóhoz: Mit jelöltél az m(ABC)=14 fok kifejezésben az m-mel?

2014. jan. 11. 14:16
 6/10 anonim ***** válasza:
merteke, en igy tanultam a jelolest
2014. jan. 11. 14:36
 7/10 anonim ***** válasza:
Ezt a szuper ábrát Paint-ben csináltam... :D
2014. jan. 11. 15:07
 8/10 A kérdező kommentje:

Paint XD szakadok

akkor az m nem jelent lényeges dolgot, a feladat szempontjából :)

köszi mégegyszer a segítséget mindkettőtöknek :)

2014. jan. 12. 06:56
 9/10 anonim ***** válasza:
Mi bajod van a Painttel?? :D nem akarok egy ilyen kis rajzért beizzítani egy AutoCAD-et meg le sem modellezem Inventorban 3D-ben... erre pont jó a Paint... :D
2014. jan. 12. 09:27
 10/10 A kérdező kommentje:
Semmi bajom a Paint-tal csak én olyan bénán használom :)
2014. jan. 12. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!