Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kaptam egy matekfeladatot, de...

Kaptam egy matekfeladatot, de nem tudom megoldani! Valaki tud segíteni?

Figyelt kérdés

Tehát a feladat:

Bizonyítsuk be, hogy ha f(x) minimum harmadfokú polinom, és f(2) és f(3) páratlan számok, akkor az f(x) polinomnak nincsenek egész gyökei.

Köszi előre is!!

2014. jan. 6. 17:40
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha páratlanok, akkor a különbségük kettővel osztható. Ebből kell következtetni f(0)-ra.

A "nincsenek" típusú állításoknál mindig triviális ötlet az indirekt bizonyítás.

2014. jan. 6. 19:08
 2/2 bongolo ***** válasza:

Hmm, ha kicsit más lenne a feladat, akkor meg tudnám oldani.

Ha

- a polinom együtthatói egészek

- viszont tetszőleges fokú (nem kell minimum harmadfokúnak lennie)

akkor a megoldás lényege az lenne, hogy tetszőleges a és b egészekre f(a)-f(b) osztható (a-b)-vel (ez könnyen belátható).

Utána már úgy menne, hogy ha feltesszük, hogy létezik egy r egész gyök, vagyis f(r) = 0, akkor:

2-r | f(2) - f(r) = f(2) páratlan, tehát r páratlan.

3-r | f(3) - f(r) = f(3) páratlan, tehát r páros.

Vagyis ellentmondásra jutottunk.

(Az x|y jelölés azt jelenti fentebb, hogy x osztója y-nak)

2014. jan. 6. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!