Egri csillagok. Lenne hozzá pár kérdésem. ( A többi lent ) segíteni?
1.Képzeld magad elé Gárdonyit, amint ül az írómappája előtt és tervezi a fejezetet. a rab oroszlánt.
a szöktetéshez szövetségest kell találniuk az őrök között miért?
a szövetségesnek pénztelen , elégedetlennek kell lenie miért?
négyszemközt kell vel találkozniuk miért?
a szöktetés végül nem sikeerülhet miért?
2. itt választották a szöktetéshez a négyevezős görög hajót?
Török Bálint rabtársa
Elolvastam a könyvet de ezeket nem találtam benne kérlek titeket hogy minnél gyorsabban válaszoljatok!!!
Szia !
Szerintem azért nem találod ezt a regényben, mert ez egy "fikció".
Úgy is fogalmaz a tanár, hogy képzeld magad Gárdonyi helyébe, aki tervezi a fejezetet !
Tehát véleményem szerint Neked kell egy általad elképzelt történetet kitalálni, nem arra van szükség, ami a könyvben van.
Az igazság persze az, hogy két szöktetési kísérlet van a regényben, erről nem esik szó !
Szóval kicsit homályos nekem a dolog !
Többi osztálytársad hogyan értelmezte ezt ?
2.
Nem itt választották a görög hajót, hanem a második szöktetésnél.
Török Bálint rabtársa, legalább is az, akivel "jóban van": Maylád István.
Szia !
Azt gondolom, kb. így kellene megírni a válaszokat:
1. pont
Szövetségest kell találni az őrök között, miért ?
Azért, mert már a parancsnokot Veli béet, utána a következő parancsnokot, Izmail béget már próbálták megvesztegetni, aranytányérral, pénzzel, de a szöktetés mégsem sikerült.
Egy őrt például az őrségváltás idején kinézhetnek maguknak Gergelyék, és amikor elhagyja a Héttoronyt, beszédbe elegyedve vele, rávehetik arra, hogy segítsen nekik.
2. pont
A szövetségesnek pénztelennek, elégedetlennek kell lennie, miért ?
Csak így vehető rá arra, hogy segítsen nekik. Lehetne mondjuk egy gyerekkorában elrabolt magyar is, aki gyűlöli a törököket és csak az alkalmat várja, hogy elszökjön innen, ő maga is.
3. pont
Négyszemközt kell vele találkozni, miért ?
Természetesen azért, hogy ne legyen "szem" és "fültanúja" a beszélgetésnek, különben mindannyian bajba kerülhetnek, az őr és Gergelyék is az életükkel játszanak.
4. pont
A szöktetés végül nem sikerülhet, miért ?
Mert a Héttornyot nagyon erősen őrzik. A magyar rabok királyi foglyoknak számítanak, súlyos bilincsben van Török Bálint, amit csak éjszakára vesznek le róla. Könnyen felismerhető lenne, ha kifelé mennének vele a kapun.
Ezt parancs nélkül nem is lehetne végrehajtani.
Tehát mindenképpen a Héttorony parancsnokát is be kellene avatni a haditervbe, ami már megtörtént korábban, ahogy leírtam 2 alkalommal is, és kudarccal végződött mindkettő.
Nem tudom érted-e így, vagy beszélgessünk róla még ?
Azt már írtam az első válaszomnál, hogy a négyevezős hajót a második szöktetés szervezésekor választották, hogy azzal meneküljenek majd.
Azt a címet adnám: Szöktetés a Héttoronyból
Ez is Egri csillagok csak ez most már Eger veszedelme ezek a kérdéseim lenne aki tud légyszives írjon. 1. Az egriek esküt tesznek. milyen tárgy az, amelyre ujjukat téve elmondják az eskü szövegét?
2. Miért bízik a várkapitány abban, hogy túlerő ellenére a magyarok megnyerik a háborút?
3. Miért került a legtöbb végvár török kézre?
4. Éjszaka bekiabálnak Gergelynek. Mit akar a török, mit mond neki?
5. A harc közben egy bátor hadnagy meghal, az ő nevét egy bástya is őrizte. Ki volt ő?
6. Ebben a fejezetben Török Bálintról is kiderül valami. Mit tudtál meg róla?
7. Gergely először nem hiszi el, hogy a fia a töröknél van. Egy este azonban mégis hinni kezdi. mi volt ennek az oka?
8. Hogyan válaszolt Dobó arra a török levélre, amelyet egy "szőrös, vén paraszt" hozott?
9. Milyen volt a török?
Tisztségek, rangok?
Fegyverek?
12. Magyarok: Kik védték eger várát?
Tisztségek, rango?
Fegyverek?
Elolvastam a könyvet csak ezeket nem találtam meg.
Holdfogyatkozás:
1. Mit jelent az 5. rész címe?
2. Miért lenne találó a "Többet ésszel, mint erővel" szólás?
3. KI volt az áruló?
4. Mi a véleményed az árulásról?
5. Milyen csta kiálltások biztatások vannak a csata hevében?
6. Írj levelet Ferdinánd királynak, melyben beszámolsz az egri csatáról és a győzelemről! ( Dobó nevében)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!