Egy könyv árát 20%-al csökkentették, majd 20%-al növelték. Így az eredetinél 100Ft-al olcsóbb lett. Mennyibe került eredetileg?
Figyelt kérdés
2013. dec. 16. 19:07
1/7 anonim válasza:
eredetileg 480Ft-ba kerult ha tudok szamolni:D
2/7 anonim válasza:
Gondolkodni kéne csak a megoldáshoz... Meg minimális szövegértés, leírni, amit olvasol.
1., Eredeti ár: x
2., csökkentett ár: 0,8x
3., növelt ár: 0,8x + 0,2*0,8x =0,96x
0,96x+100=x
100=0,04x
Oldd meg, ellenőrizd vissza.
3/7 anonim válasza:
Első te meg sajnos nem tudsz számolni.
4/7 anonim válasza:
Eredeti : x
Csökkentették, majd növelték 20%-kal és az eredetinèl 100Ft-tal
olcsóbb lett.
Tehát az eredmény = x-100
5/7 anonim válasza:
Még senki nem írta le a helyes végeredményt?
Ha valaminek az árát 20%-kal csökkentik, akkor mondjuk 100 forintról leviszik az árát 80-ra. Majd 20%-kal növelik, azaz 80-ról 96-ra emelik. Összességében tehát 4%-kal kerül kevesebbe most, mint eredetileg, és ha ez 100 forintnak felel meg, akkor ennek 25-szöröse az eredeti ár, azaz 2500 forint.
Nehéz volt?
6/7 anonim válasza:
Mert a 100=0,04x-et rohadt nehéz tényleg egyedül már kiszámolni... Okoska.
7/7 anonim válasza:
Előzőnek: nem tudom, mire képes a kérdező, lévén, hogy egy meglehetősen triviális kérdést tett föl. Te a válaszadásban megálltál a célegyenesben, én pedig direkt nem egyenlettel próbálkoztam, mert az formális, és fejben senki sem így oldja meg. Ahogy viszont leírtam, úgy megoldható fejben is. Okoska.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!