Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell áttérni más alapú...

Hogyan kell áttérni más alapú logaritmusra?

Figyelt kérdés
A "kiszámolási mód" (vagy hogy hívják) megvan: 'b' alapú log 'x'='a' alapú log 'x'/'a' alapú log 'b'. De ezt mégis hogy helyettesítem be? Meg mikor? Pl kivonásnál, vagy szorzásnál (vagy osztás, összeadás) vagy mindig, ha két különböző alapú logaritmus van? És honnan tudom hogy melyik az 'a' és a 'b' ?

2013. dec. 10. 17:03
 1/2 anonim ***** válasza:

Én úgy jegyeztem meg, hogy a "nagy szám megy fölülre, a kicsi alulra", itt a kicsi és nagy azt jelenti, hogy a logaritmus alapját "kisebb" számmal írod, pl. a log(10)[3]-nál a 10-est kicsiben írod, így pl. ennek az 5-ös alapú logaritmusa így fog kinézni: log(10)[3]=log(5)[3]/log(5)[10].

Ha ezt nem tudod megjegyezni, akkor van egy ennél kicsivel hosszabb számítási mód (nem mellesleg ennek az átírásnak a bizonyítása is). Maradjunk a példánál; ha log(10)[3]=k, akkor definíció szerint 10^k=3 egyenlet megoldása lesz. Most vegyük mindkét oldal tetszőleges alapú (x) logaritmusát; megtehetjük, mert a logaritmusfüggvény szigorúan monoton (növő vagy csökkenő az alaptól függően) (persze a kikötést nem sértheti), tehát

log(x)[10^k]=log(x)[3] /3. azonosság: log(a)[b^k]=k*log(a)[b]

k*log(x)[10]=log(x)[3] /:log(x)[10]

k=log(x)[3]/log(x)[10]

Mivel k=log(10)[3], ezért

log(10)[3]=log(x)[3]/log(x)[10], és ha megnézed, a képlet alapján átírt érték ugyanaz, mint ami most kijött.

Összeadásnál és kivonásnál csak akkor lehet az azonosságot használni, ha azonos alapon vannak, ehhez pedig a fent leírt módok egyikén át kell váltani azonos alapú logaritmusra, például:

log(1/6)[2]+log(36)[144]=.

Vegyük észre, hogy az alapok 6-hatványok, ezért érdemes áttérni 6-os alapú logaritmusra mindkét esetben:

log(1/6)[2]=log(6)[2]/log(6)[1/6]=log(6)[2]/(-1)=-log(6)[2]

log(36)[144]=log(6)[144]/log(6)[36]=log(6)[144]/2, így

=-log(6)[2]+log(6)[144]/2 /közös nevező

=(-2log(6)[2]+log(6)[144])/2 /3. azonosság

=(log(6)[2^(-2)]+log(6)[144])/2

=(log(6)[1/4]+log(6)[144])/2 /1. azonosság: log(a)[b]+log(a)[c]=log(a)[b*c]

=(log(6)[144*1/4])/2=log(6)[36]/2=2/2=1.

2013. dec. 11. 09:49
 2/2 Tom Benko ***** válasza:

Hm. Ne a képletet magold be, mert nem fog menni.

\log_{eredeti}x=\frac{\log_{új}x}{\log_{új}eredeti} a képlet, de egyszerűbb megjegyezni, honnan kapod meg.

2013. dec. 11. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!