Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mekkora a pH-ja a Ni (OH) 2...

Mekkora a pH-ja a Ni (OH) 2 telített oldatának? L (Ni (OH) 2) =4, 0*10-14

Figyelt kérdés
Valaki leírná, hogy kell kiszámolni?

2013. dec. 7. 15:38
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát ezt nem hiszem el. Ez a harmadik oldhatósági szorzatos kérdés amit 3 nap alatt megválaszolok. Azokat is biztos te tetted fel, bár köszönetet vagy valamit egyikre sem kaptam... Amúgy megnézhetted volna a két előzőre adott válaszomat, mert nagyon hasonlóan kell megcsinálni. Ha kicsit gondolkoznátok is mielőtt mással oldatnátok meg a problémáitokat, azt tudnám értékelni. Ez volt az utolsó oldhatóságos kérdés amiben segítettem. Tessék szépen önállóan gondolkodni. Tudom hogy fáj, de a munkahelyeden se rohanhatsz majd oda mindenkihez hogy alapvető feladatokat számoljanak ki neked!!

Az oldhatósági szorzat definíciója (még mindig...)

L = [Ni2+] * [OH-]^2

Nevezzük el a nikkel ionok koncentrációját s-nek, akkor az OH ionoké 2s:

4*10^-14 = s * (2s)^2

4*10^-14 = 4s^3

10^-14 = s^3

s = 2,154*10^-4 mol/dm3

De mivel a hidroxidionok koncentrációja 2s volt, ezért: [OH-] = 4,308*10^-4 mol/dm3. pOH = -lg(4,308*10^-4)=4,37, pH = 14-4,37=9,63.

2013. dec. 7. 16:33
 2/2 A kérdező kommentje:
Nem én írtam ki az előzőeket, és én azért írtam ki, mert 4 éve tanultam kémiát alapszinten, ilyeneket nem és 4 nap múlva zh-zok ezekből és nem tudom hogyan kell megoldani, mert mint mondtam, ilyeneket nem tanultam... köszönöm a választ!
2013. dec. 7. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!