4x+6 < ----- - 7x-2 A kacsa csőr alatt mínusz jel van. ---- (perjel) mi a meg oldása és legyetek szívesek el is magyarázni miért így kellett ki számolni?
Esküszöm próbálnék segíteni de ennek így nincs értelme.
(4x+6)/(7x-2) lenne?
de akkor <=micsoda?
Vagy
4x+6<=7x-2
de akkor meg hol van benne osztás?
Írd le zárójelekkel.
Nagyon rendes vagy hogy segíteni szeretnél.
A feladat sárga matematika feladatgyűjtemény I. 191 oldal 370.-es feladat,374-es,381-es feladatvalamint a 386-os feladat lenne.
Egy kicsit már idősebb vagyok(48) az iskolához,de most járok suliba az élet így hozta,hogy most van rá lehetőségem.És szeretném meg csinálni a feladatokat de nem értem.Legalább egyet ha valaki el magyarázna,hogy kell meg csinálni.Nagyon meg köszöném a többit meg próbálom egyedül ha sikerül.
Nekem nincs ilyen könyvem, és amúgy is idősebb vagyok nálad :D
Ha nem tudod leírni akkor fotózd le, töltsd fel valahova és linkeld be. Én most lelépek de ha 7-ig nem kapsz választ akkor visszajövök.
Az ilyenfajta törtes egyenlőtlenségeket úgy kell megcsinálni, hogy valamelyik oldalt 0-ra redukáljuk (vagyis 0 lesz az egyik oldalon):
(4x+6)/(7x-2)≥1. /közös nevező: 7x-2
(4x+6)/(7x-2)≥(7x-2)/(7x-2) /-(7x-2)/(7x-2)
(-3x+8)/(7x-2)≥0
A bal oldalon tört, a jobb oldalon 0 van. Azt kell meggondolnunk, hogy a tört értéke mikor nagyobb vagy egyenlő 0? Akkor, ha a számláló és a nevező előjele megegyezik (mivel pozitív/pozitív=pozitív és negatív/negatív=pozitív, így biztosan nagyobb 0-nál)., tehát:
1. eset: mindkettő pozitív, vagyis -3x+8≥0 és 7x-2>0 (a második azért csak nagyobb, mert a tört nevezője nem lehet 0, mivel azzal nem tudunk osztani):
-3x+8≥0 /+3x
8≥3x /:3
8/3≥x
7x-2>0 /+2
7x>2 /:7
x>2/7
Most azt kell megnéznünk, hogy milyen x-ekre teljesül mindkét egyenlőtlenség; egyszerre kell 8/3=~2,66-nál kisebbnek és 2/7=~0,285-nél nagyobbnak lennie. Ez pontosan a két szám között érvényesül, így x lehetséges értékei a ]2/7;8/3] balról nyílt (vagyis a 2/7 nem tartozik bele) intervallum elemei igazzá teszik.
2. eset: mindkettő negatív, ekkor -3x+8≤0 és 7x-2<0, ha végigszámolod, a végeredményben csak a relációs jel fog megfordulni. Ha azokat megnézed, nem lesz olyan x, hogy egyszerre ≥8/3 és <2/7, ezért ez az eset nem fog megvalósulni.
A másikat ez alapján már meg fogod tudni csinálni.
Nem akar senki segíteni???!!!
Légyszí légyszí!!!!
#7-es vagyok
Szívesen. Segíthetek még valamiben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!