Egy üres kerti medencét az első csapon 40, a második csapon 60 perc alatt lehet feltölteni. Ha mind2 csapot kinyitjuk hány óra alatt megy tele vízzel?
Az ilyeneknél mindig nézd meg, hogy mi történik egységnyi idő alatt. Jelen esetben ez lehet pl. 1 perc.
Az elsőm 1 perc alatt befolyik 1/40 medencényi víz, a másikon 1/60, tehát a kettőn együtt
1/40+1/60=(3+2)/120
Azaz 120/5=24 perc alatt telik meg a két csapból együtt.
Az első csap 1 perc alatt a medence 1/40-ét töltené meg, a másik csap az 1/60-át; x perc elteltével az első x/40, a másik x/60 részét tölti meg. Mivel ez a kettő egyszerre lett kinyitva, és x perc elteltével teletöltik az (1) egészet, ezért felírható az egyenlet:
x/40+x/60=1 /*60
1,5x+x=60 /összevonás
2,5x=60 /:2,5
x=24, tehát 24 perc alatt, vagyis 24/60=0,4 óra alatt töltik tele a kádat.
Köszönöm a válaszokat :), ment a zöld kéz,
rájöttem, hogy rosszul számoltam ki, de a gondolatmenet jó volt, csak elszámoltam magam.
Mégegyszer thx mindenkinek.
Csak egy megjegyzés.
Szinte egyszerre írt megoldást az 1., 2. és a 3. hozzászóló. Midhárman jól gondolkodtak, de érdekesség, hogy különböző megoldási módokkal jutottak helyes megoldáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!