Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy háromlábú asztal lapja...

Egy háromlábú asztal lapja fél m^2 területű szabájos háromszöglap. Legalább mekkora az átmérője az annak a kör alakú terítőnek, amelyik teljesen lefedi az asztallapot?

Figyelt kérdés

Elmagyaráza nekem vki a feladat megoldását, nagyon sokat segítene nekem vele. :)

Előre is köszönöm szépen. :)

2013. nov. 10. 11:05
 1/10 anonim ***** válasza:

Van egy háromszög asztalom, ezt le kell teríteni egy terítővel, amely teljesen fedi. Vagyis a terítőnek LEGALÁBB A HÁROMSZÖG KÖRÜLÍRHATÓ KÖRÉNEK kell lennie, ekkor a csúcsok "pont takarva" vannak.

Tehát a feladatod, hogy a területből kiszámold a háromszög oldalát, majd az oldalból meghatározd a körülírt kör sugarát.

2013. nov. 10. 11:22
 2/10 anonim ***** válasza:

szabályos háromszög területe:

T = a * b * sin(gamma) = a^2 * sin(60°)

Ebből megkapod az oldalát a szab.3szögnek.

a = gyök(T / sin(60))

Cosinus tételből kijön:

a / cos (alpha) = b / cos(beta) = c / cos(gamma) = 2R, ahol R a háromszög köré írható kör sugara.

[link]

R = a / sin(60) = gyök(T / sin(60)) / sin(60)

2013. nov. 10. 11:25
 3/10 anonim ***** válasza:

Elírtam bocsi!

Kimaradt a "/ 2"

szabályos háromszög területe:

T = a * b * sin(gamma) / 2 = a^2 * sin(60°) / / 2

Ebből megkapod az oldalát a szab.3szögnek.

a = gyök(2T / sin(60))

Cosinus tételből kijön:

a / cos (alpha) = b / cos(beta) = c / cos(gamma) = 2R, ahol R a háromszög köré írható kör sugara.

[link]

R = a / sin(60) = gyök(2T / sin(60)) / sin(60)

2013. nov. 10. 11:27
 4/10 anonim ***** válasza:

*szabályos

Kérdés másképp: mekkora a fél négyzetméter területű szabályos háromszög köré írt körének az átmérője?

Tudjuk, hogy az a oldalhosszú szabályos háromszög területe a^2*√3/4, vagyis az egyenlet:

0,5=a^2*√3/4 /:(√3/4)

2/√3=a^2, innen

a=√(2/√3)=~1,075

Rajzoljunk egy szabályos háromszöget, jelöljük ki rajta a forgásközéppontját, majd ezt kössük össze a csúcsokkal, ekkor gyakorlatilag a köré írt kör sugarait húztuk be. A sugarak a háromszöget 3 kisebb háromszögre bontják, ahol a középponti szög 120°, mivel a három háromszög középponti szöge összesen 360°-ot tesz ki (mivel önmagába forgatva egy kört kapnánk, aminek a középponti szöge 360°). Egyenlő szárú háromszögek is, mivel a köré írt kör sugarai a háromszög 2 oldala, azok pedig egyenlőek. Koszinusztétellel vagy "trükkel" kiszámolható:

Koszinusztételnél: c=√(2/√3), a=b=r, gamma=120°, ekkor egy egyismeretlenes egyenletet kapsz.

"Trükkel": húzzuk be a magasságvonalat, ekkor két derékszögű háromszöget kapunk, ahol a két befogó a magasságvonal és a "nagy" háromszög oldalának fele, átfogója a "nagy" háromszög köré írt körének sugara, két szöge 60° (mivel az egyenlő szárú háromszög magasságvonala felezi a szöget) és 30° (mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, így 180°=90°+60°+30°). Mivel az egyik befogó adott és az átmérőt akarjuk kiszámolni, ezért szinusszal vagy koszinusszal számolhatunk:

sin(60°)=√(2/√3)/r, innen

r=√(2/√3)/sin(60°)=√(2/√3)/(√3/2)=√((2/√3)/(√3/2))=√((2/√3)*(2/√3)=√(2/√3)^2=2/√3=2*√3/3=~1,1547

Tehát a kör alakú asztalterítő átmérője 4*√3/3=~2,3095 cm.

2013. nov. 10. 11:30
 5/10 A kérdező kommentje:

#4 nem hagytad ki innen "a^2*√3/4" a /2 ( osztunk kettővel?)

Csak mert én így ismerem ezt a képletet : [ab*sin (alfa)]/ 2

Vagy hogy van most amaz a képlet?

2013. nov. 10. 15:12
 6/10 anonim ***** válasza:

Az a képlet, amit én megadtam, az a szabályos háromszög területképlete, ami kiszámolható a szinuszos területképlettel is:

a*a*sin(60°)/2=

Tudjuk, hogy sin(60°)=√3/2, ezért

=(a*a*√3/2)/2=a^2*√3/4.

Érthető?

2013. nov. 10. 15:15
 7/10 A kérdező kommentje:

Igen, Bocsánat. Le eset mikor már elküldtem :( :D

Jó meg értettem. :))

2013. nov. 10. 15:20
 8/10 A kérdező kommentje:
Nem értem, nem jön ki nekem az eredmény. Ha a koszinuszal számolom minusz eremény jön ki a trükköset meg abszolute nem értem. :(
2013. nov. 10. 16:20
 9/10 anonim ***** válasza:

a háromszög oldalának értéke pozitív.

cos(60°) potitív

lehet radiában van a géped és nem fokban, bár a 30°, 45°, 60°, 90° szögfüggvényeinek értékét illik fejből tudni (ha matekkal foglalkozol).

60° = pi / 3 = 1,0471975512

cos(60°) = cos(pi / 3) = 0,5

2013. nov. 10. 18:55
 10/10 anonim ***** válasza:
A "trükköshöz": rajzolj egy egyenlő szárú háromszöget, majd a "nem egyenlő" oldalhoz húzd be a magasságot. Na, ha az egyenlő oldalak hajlásszöge 120° volt, akkor a magasságvonal behúzása után 60° lesz (mivel felezi a szöget, pontosan azért, mert szimmetriatengely, és annak feleznie kell a szöget). Ha most beírod az ismert adatokat, akkor egyszerű szinusszal vagy koszinusszal ki tudod számolni a derékszögű háromszög átfogóját (mivel az a köré írt kör sugara, és azt keressük).
2013. nov. 10. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!