Az estve verselemzése kéne nekem. Segítség? (nem egész kell! )
Hát én is most tanultam, ezért fejből tudom mondani:D
1. Az estve propozíciós vers : Házifeladatként írta meg Csokonay.
A versben 3 tényező viszonya jelenik meg: Társadalom, Én, Természet.
2. Szerkezet:
1. rész: Piktúra ~ tájleírás. E/3 személyben beszél a költő. A költő kifelé figyel => alkony bemutatása: hanghatások élménye, színhatások élménye (pl: Pacsirta hangicsál, Horizon pirult)
2. rész: AzÉén és a Természet viszonya. => Teljes harmónia. A költő a természetbe menekül gondjai elől, az ember is.
3. rész: Társadalom és Én egymás közötti viszonya => A költő elillani látja az alkonyt => Este. Panaszkodik: "E világban semmi részem nincs"
A társadalom megromlott (sötét éj)
Az este a költő számára a sötétség és a lárma, a színpompa helyett. (ellentét)
4. rész: Rousseau filozófiája jelenik meg: A magántulajdon okozza az egyenlőtlenséget => megromlott társadalom, emberek nyomorúsága. Térjünk vissza ezért az ősi civilizációhoz, ahol béke volt (aranykor)
Csokonay itt a Negatív festési módszert alkalmazza: Korabeli tásadalom bűneit taglalja CSokonay.
5.rész: Társadalom, és természet viszonya.
A társadalom rossz a természet jó. A természet feloldja a társadalmi igazságtalanságokat.
3. Stílus:
BAROKK: Túldíszítettség, arany, gazdag színek, kontrasztok. Pl: Aranyos felhő
ROKOKÓ: A barokk kicsínített változata. Báj könnyedség, kecsesség, életöröm
KLASSZICIZMUS: Alakzat, kérdés, felszólítés, ellentét
pl: Gráciák, Zefír
4. Versforma: Párosrímű, felező 12-es
5. Műnem, műfaj: Líra => Bölcseleti Óda (Filozófiai tanítás ~ sententia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!