Én06 kérdése:
Hány g réz válik le réz jodit elektrolízisekor 96500C töltés hatására?
Figyelt kérdés
2013. nov. 3. 17:11
1/1 anonim válasza:
Hát itt tudni kéne, hogy melyik réz-jodidról van szó. Mert a réz általában két vegyértékű, de lehet egy vegyértékű is. Sőt, mivel ezt találtam: "A CuI2 azonnal felbomlik réz(I)-jodiddá és elemi jóddá. 2CuI2 → 2CuI + I2" Ezért -bár találtam a neten egy réz(II)-jodidos elektrokémiai feladatot is-, valószínű hogy az egy vegyértékű réz(I)-jodidról van szó. A töltést át kell váltani Coulombból mólba, amit a Faraday-állandóval tudunk megtenni. Mivel ennek értéke is pont 96 500 C/mol ezért a töltés: 96 500 C / 96 500 C/mol = 1 mol. És 1 mol töltés hatására 1 mol egyszeresen pozitív ion fog redukálódni, és 1 mol egyszeresen negatív ion fog oxidálódni, vagyis 1 mol réz és 1 mol jód válik ki. (Mivel a jódatomok utána párosával kétatomos elemmolekulákká kapcsolódnak össze, ezért belőle -kétatomos formában már csak- fél mól lesz, de ez nem is fontos most a feladat szempontjából, a lényeg a réz.) Szóval a réznek meg kell keresni a periódusos rendszerből a moláris tömegét, és az m=n*M képlet szerint (amelyben m a tömeg, n az anyagmennyiség, M a moláris tömeg) a réz tömegének kiszámításáshoz meg kell szorozni az anyagmennyiségét a moláris tömegével. De mivel az anyagmennyiség az pont 1 mol, ezért a réz moláris tömege lesz a megoldás, ami ha megnézed a periódusos rendszerben 63,5 gramm/mol, csak mivel már beszoroztuk 1 mol-lal ezért a mértékegység csak simán gramm lesz, ahogy az a tömegnek meg is felel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!