Tudnátok nekem ebben a fizika feladatban segíteni? (Kapcsolási rajz)
Nem arra kérlek titeket, hogy oldjátok meg helyettem, hiszen annak semmi értelme, csak egy kis segítséget kérnék hozzá, hogyan alakítsam át, hogyan kezdjek neki?
Itt a feladat: [link]
Köszönöm előre is a segítséget!
Ennek az ellenálláshálónak trükkös az elosztása. Ha észreveszed a trükköt, nagyon egyszerű a számolás.
Nevezzük a 21Ω-os ellenállás csatlakozási pontjait A-nak meg B-nek, a 49Ω-osét pedig C-nek és D-nek (a bal oldali legyen az A és C). Aztán ideiglenesen vegyük ki ezeket az ellenállásokat az áramkörből.
Nézd meg a bal oldalt és a jobbat. 3-nak a 8-szorosa 24, 8-nak a 8-szorosa 64, 7-nem meg megint csak 8-szorosa az 56. Vagyis az A pont potenciálja megegyezik a B-jével, és a C ponté is megegyezik a D-jével.
Ha viszont a potenciálok megegyeznek, akkor nem folyik köztük áram, akármekkora ellenállás is van ott. Lehet akár rövidzár is, lehet akár szakadás is. Szóval nyugodtan kihagyhatjük örökre ezt a két ellenállást a kapcsolásból.
Ó, hát én is így gondolkodtam, fel is így rajzoltam, de a számítás eredménye nem stimmelt, azért gondoltam, hogy nem helyes. De akkor nem a rajzban volt a bibi, hanem a számításban. Az a kisebb gond. :)
Köszönöm szépen a válaszod!
18Ω van párhuzamosan kapcsolva 8·18Ω-mal.
Fejben az eredő ellenállás: A 18Ω felfogható úgy, hogy 8 darab 8·18Ω van párhuzamosan kapcsolva. A kilencedikkel együtt ez eredőben 8·18/9 Ω = 16Ω
P = U²/R = 24·24/16 = 24·24/(4·4) = 6·6 = 36 W
Kijött.
Tudom, persze, megcsináltam már azóta rég, csak annyi volt a baj, hogy elírtam és így a számológépbe is rosszul ütöttem be. Már az első gondolatom is ez az átalakítás volt, kész lettem volna 5 perc alatt az egésszel, de mivel akkor hibásan jött ki az eredmény, el is vetettem, és bonyolultabban szerettem volna csinálni. :D Hogy én mindent túl akarok bonyolítani!
Köszönöm még egyszer a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!