Ezt a 9. -es matekot elmagyarázná valaki?
Holnap témazáró én meg az egész anyagból semmit sem értek. Ilyesmi feladatok lesznek:
Az "a" feladat egyszerűsítés, a "b" és a "c"-hez annyit írtunk, hogy teljes kiegészítés, a "d" meg szorzatforma, ha van egyáltalán ilyen szó. Nekem csak németül vannak felírva, szóval a hivatalos magyar nevüket nem tudom. De nagyon fontos lenne, hogy valaki elmagyarázza, hogyan kell ezeket megoldani, mert nem szabad mégegy egyest kapnom.
a/
3(x^2-4y^2)-4(x^2+6xy+9y^2) = 3x^2-12y^2-4x^2-24xy-36y^2 =
= -x^2-48y^2-24xy
b/
Szerintem a második tag csak 2x, négyzet nélkül.
-1/2(x^2-4x+6) = -1/2(x^2-4x+4+2) = -1/2((x-2)^2 + 2) = -1/2(x-2)^2 - 1
c/
x^2+5x+6 = x^2 + 2*x*2,5 + 2,5^2 - 2,5^2 + 6 = (x+2,5)^2 - 6,25+6 = (x+2,5)^2 - 0,25
d/
(3a^2b-5x)*(3a^2b+5x)
-KA-
Én így tudom németül:
Vereinfachen - egyszerűbb alakra hozni (Nem egyszerűsíteni, mert az Kürzen, Kürzen von Brüchen, és törteket szoktak egyszerűsíteni.)
Quadratische Ergänzung vagy Ergänzen auf ein vollständiges Quadrat - teljes négyzetté kiegészítés
Produktform - magyarul szorzatalak
-KA-
Tényleg nagyon köszi, hogy leírtad, de elmagyarázni nem tudnád? mert nekem is vannak a füzetemben megoldott példák, de akkor sem tudom mit kell csinálni, hogy mi miért annyi, amennyi.
Az a vereinfachen, a b és a c-hez annyit írtunk, hogy "vollständige Erg." a d pedig Produktform. A b-nél tényleg csak 2x, négyzet nélkül, elírtam, bocsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!