Egy ládában 4 citrom és néhány narancs van. Egy narancs kihúzásának a valószínűsége 3/4. Hány narancsot kell még beletenni a ládába, hogy 1 citrom kihúzásának a valószínűsége 0.1-nél kisebb legyen?
Egy ládában 4 citrom és néhány narancs van. Egy narancs kihúzásának a valószínűsége 3/4. Hány narancsot kell még beletenni a ládába, hogy 1 citrom kihúzásának a valószínűsége 0.1-nél kisebb legyen?
Abszolút nem értem. Valaki segítene megcsinálni? Vagy elmagyarázni, bármi? :D Köszi előre is.
Van x db narancs és 4 db citrom, vagyis összesen x+4 db gyümölcs. A narancs kihúzásának valószínűsége x/(x+4), és erről tudjuk, hogy ez 3/4.
Tehát van egy egyenleted:
x/(x+4)=3/4
Ha ezt megoldod, megkapod a narancsok számát.
Egyelőre próbáld meg eddig egyedül, szerintem menet közben rá fogsz jönni a folytatásra is.
Ha nem, akkor segítünk.
Köszönöm szépen!
Igazából nem jöttem rá, de szerintem azért, mert már késő van. :D Holnap újra megpróbálom.
Mégegyszer köszönöm a segítséget! :)
Az kijött, hogy 12 narancs van, de tovább nem tudom.
Ez jó egyáltalán?
Igen, a 12 narancs jó.
Utána azt keresed, hogy melyik szám az, amivel ha elosztod a 4-et, a hányados kisebb lesz 1/10-nél. (Mert ugye a kedvező esetek száma 4, az összes eset meg annyi, ahány gyümölcs van összesen.) És ez mennyivel több a meglévő 16 db-nál?
Vagy általánosabban, 4/(16+x)<1/10, de ennél a feladatnál igazából fölösleges így felírni, mert fejben is ki tudod számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!