A 32 lapos magyar kártyából kihúzunk 3 lapot. Mekkora a valószínűsége annak, hogy a) mindhárom piros, b) mindhárom ász?
Sziasztok!
Ez egy dolgozatfeladat volt, amit nem tudtunk sokan, ezért megkaptuk házinak. De én még mindig nem értem. Hogy lehet az ilyet kiszámolni? Valaki segítene benne?
Nagyon köszönöm előre is! :)
Tippem van, de nem tuti. Ugye az első esetben 8 alatt a 3 az ideális eset. 8 pirosból kell 3-at kihúzni
az összes eset pedig 32alatt a 3.
a másik meg 4 alatt a 3 az ideális eset. mert 4 ászból húzol hármat
és ugyanúgy 32 alatt a 3 az összes eset.
Köszönöm a választ!
Valami ilyesmire én is gondoltam, de ezek nem csak azt jelentik, hogy hány féleképpen húzhatom ki? Ebben már a valószínűsége is benne van? (Ne haragudj, ha buta kérdés, matekból nem vagyok valami nagy zseni)
Bár lényegében ez már elhangzott, de csak az egyértelműség kedvéért:
A valószínűség matematikai modellje: kedvező esetek / összes eset. Általában ezt kell keresni.
mind3 piros: 8\32*7\31*6\30
mind3 ász 4\32*3\31*2\30
ugyebár első szám az az, hogy jó eset\összes eset a második az azért annyi mert kihuztunk 1 lapot és ha feltételezzük hogy pirosat v ászt huztunk akkor lekell vonni 1et hiszen akkor mmár annyival kevesebb lap van benne
ugyanez vonatkozik a 3. ra is
ezeket összekel szorozni és igy kijön a keresett szám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!