Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fogalmazas a magyar nyelvrol?

Fogalmazas a magyar nyelvrol?

Figyelt kérdés

Fogalmazast kellene irnom ezzel a cimmel '' Nyelveben el a nemzet'' Nem tudom,hogy mit irjak bele,nincs semmi otletem, es mar el felejtettem,hogy egyaltalan mit kellene bele irni, es nem is az anyanyelvem a magyar nyelv.Ezert jo lenne ha segitenetek egy kicsit,nem muszaj le irni az egeszet bar nem lenne baj, par tanacs is jol jonne!

Koszonom!

2013. szept. 15. 15:47
 1/4 anonim ***** válasza:

Pl. olyanokat írhatsz bele, h. voltak olyan időszakok

a magyar történelemben, amikor a latin meg a német volt

a "hivatalos" nyelv, és emiatt a magyar eléggé el volt hanyagolva. Tulajdonképpen csak a "nép" (az egyszerű emberek) beszélték,akik pedig sokszor nem tudtak írni sem. II. József abszolutista uralkodó alatt (1780-1790) volt kötelező a német nyelv használata (nyelvrendelet).

De a reformkorban (1844. II. tc.) mégis elérték, hogy a magyar lehessen Magyaro-on a hivatalos nyelv.

2013. szept. 15. 16:27
 2/4 anonim ***** válasza:

Írhatsz még a felvilágosodásról meg a nyelvművelő mozgalomról (Kazinczy).

Egyébként Bessenyei György írta a "Magyarság"-ban (1778), hogy "Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenén sohasem". Szóval a reformkorban megpróbálták "tudatosan" fejleszteni a (magyar) nyelvet (nyelvújítók), folyóiratok, napilapok jelentek meg.

Irodalmi szalonok jöttek létre, a magyar színjátszás is

fellendült. A költők egy része is részt vett a nyelvújításban (pl. Vörösmarty)

2013. szept. 15. 16:37
 3/4 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen!!

Elso# nekem csak egyszeru szoveg kellene, ebbe mar benne van a tori is szoval ezt nem irhatom bele,a tanar figyelmeztetett,hogy csak egyszeru szoveget irjunk a mai magyar nyelvrol!

2013. szept. 15. 17:05
 4/4 anonim ***** válasza:

Még jó, hogy nyelvében él a nemzet.

A saját nyelvén tudja magát a leginkább kifejezni.

A napilapokat a saját nyelvén olvassa.

A híreket a saját nyelvén hallgatja meg.

Milyen lenne az, ha pl. latinul kéne a napi híreket hallgatni?

2013. szept. 15. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!