Fogalmazas a magyar nyelvrol?
Fogalmazast kellene irnom ezzel a cimmel '' Nyelveben el a nemzet'' Nem tudom,hogy mit irjak bele,nincs semmi otletem, es mar el felejtettem,hogy egyaltalan mit kellene bele irni, es nem is az anyanyelvem a magyar nyelv.Ezert jo lenne ha segitenetek egy kicsit,nem muszaj le irni az egeszet bar nem lenne baj, par tanacs is jol jonne!
Koszonom!
Pl. olyanokat írhatsz bele, h. voltak olyan időszakok
a magyar történelemben, amikor a latin meg a német volt
a "hivatalos" nyelv, és emiatt a magyar eléggé el volt hanyagolva. Tulajdonképpen csak a "nép" (az egyszerű emberek) beszélték,akik pedig sokszor nem tudtak írni sem. II. József abszolutista uralkodó alatt (1780-1790) volt kötelező a német nyelv használata (nyelvrendelet).
De a reformkorban (1844. II. tc.) mégis elérték, hogy a magyar lehessen Magyaro-on a hivatalos nyelv.
Írhatsz még a felvilágosodásról meg a nyelvművelő mozgalomról (Kazinczy).
Egyébként Bessenyei György írta a "Magyarság"-ban (1778), hogy "Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenén sohasem". Szóval a reformkorban megpróbálták "tudatosan" fejleszteni a (magyar) nyelvet (nyelvújítók), folyóiratok, napilapok jelentek meg.
Irodalmi szalonok jöttek létre, a magyar színjátszás is
fellendült. A költők egy része is részt vett a nyelvújításban (pl. Vörösmarty)
Koszonom szepen!!
Elso# nekem csak egyszeru szoveg kellene, ebbe mar benne van a tori is szoval ezt nem irhatom bele,a tanar figyelmeztetett,hogy csak egyszeru szoveget irjunk a mai magyar nyelvrol!
Még jó, hogy nyelvében él a nemzet.
A saját nyelvén tudja magát a leginkább kifejezni.
A napilapokat a saját nyelvén olvassa.
A híreket a saját nyelvén hallgatja meg.
Milyen lenne az, ha pl. latinul kéne a napi híreket hallgatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!