Mi a szófaja a következő szavaknak?
olyan(3)/3 dolog kell róla/
magukról(3)/3 dolog kell róla/
az(5)/5 dolog kell róla/
Na, akkor még egyszer. Melyik szónak mi a szófaja?
És mi az, hogy 3 dolog kell róla?
Az "olyan" mutató névmás.
Az "olyan" mutató névmás melléknevet helyettesíthet.
Távolra mutat (Mert mély hangrendű)
A "maguk(ról)" visszaható névmás. Azt fejezi ki, hogy
a mondatban az alany és a tárgy, ill. az alany és a határozó egy és ugyanaz a személy. Pl. "Nem bír magával"
Állhat azonban személyes névmás mellett v. annak szerepében is - funkciója ilyenkor a nyomatékosítás
("Én magam voltam ott")
Az "az" ugyancsak mutató névmás.
Főnevet helyettesíthet.
Távolra mutató (mert mély hangrendű).
Párja az "ez".-
Szia !
olyan: mutató névmás a szófaja, a névszók nagy csoportjába tartozik, melléknevet helyettesít, a névmásoknak 2 nagy csoportja van, az egyik csoportba azok tartoznak, amelyek csak főnevet helyettesítenek, a másikba azok, amelyek főnevet, melléknevet vagy számnevet helyettesítenek
magukról: visszaható névmás a szófaja, a névszók nagy csoportjába tartozik, csak a főnevet helyettesítő csoportba, ragozott alakról van szó
az: mutató névmás a szófaja, a névszók nagy csoportjába tartozik, abba a csoportba, amelyek főnevet, melléknevet, és számnevet is helyettesítenek, az főnevet helyettesít,pl. Nekem az tetszik a legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!