Valakinek akinek van egy kis ideje, segítene? (! )
Vannak például a műveletek törtekkel, azon belül, amikor a számlálóba, és a nevezőbe is ilyen számok vannak, mint pl. x^2+3x+2.
Vegyünk például egy összeadást:
x+1/x^2-4 + x-1/2x+4
Ha valaki elmagyarázza a lépéseket, hogy hogyan kell megoldani, annak megköszönöm!!
A példákat tankönyvből másoltad, vagy magadtól írtad?
Mert nekem nagyon nem stimmel, legalábbis ha a nevezetes azonosságokról van szó.
Ebben a formában a közös nevező az (x^2 - 4) * (2x + 4) lenne; itt egyszerűen minden tagot minden taggal meg kell szorozni.
Írj példát a könyvedből, légy szíves, hátha az lesz, amire gondolok.
Igen, jól másoltam le a feladatot. A könyv hátsó felében meg is van az eredmény, csak nincs levezetve: x^2-x+4/2x^2-8
Ahogy kérted, még leírok párat:
(x-1/x^2+2x+1) + (x^2/x^2+x)
(1/x^3-x^2) + (x+1/x^2-x)
(x/x^2-1) + (1/x-1)
Hát akkor passz...
Az utolsó az, amire gondoltam, de a többi túl bonyolult. (Vagy csak már késő van...)
Szóval:
(x/x^2-1) + (1/x-1)
Itt az a^2 - b^2 = (a - b) * (a + b) azonosságot tudjuk felhasználni. --> Az első tört nevezőjében az x^2 lesz az a^2, az 1 pedig a b^2. Ebből máris következik, hogy a = x, b = 1 lesz (gyököt vontunk).
A második tört nevezőjében megvan az (a - b), azaz az x - 1; hiányzik belőle a közös nevezőhöz az (a + b), azaz az x + 1. (Mert a közös nevező az első tört nevezője lesz.)
Tehát az első tört nevezője marad x, a másodikét pedig a hiányzó x + 1-gyel kell szorozni: 1 * (x + 1) = x + 1.
Így pedig x + x + 1 = 2x + 1-et kapunk.
A 1.-nél az első tört nevezője a^2 + 2a + b^2 = (a + b)^2, de a második "hiányos", és nem tudom összehozni. Azért majd lehet, hogy még gondolkodom rajta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!