Verselemzés folyamata (? )

Figyelt kérdés
Sziasztok! Valaki letudná írni részletesen (minél bővebben), hogy lehet jól verset elemezni? Mármint bevezetés, tárgyalás, befejezés mit tartalmazzon, mit érdemes mindig figyelembe venni egy-egy versnél, szóval, hogy minél hosszabbat sikerüljön írni (nem vagyok egy elemző zseni ezért kéne). Előre is köszi!
2013. aug. 28. 20:23
 1/6 anonim ***** válasza:

Bevezetésnél elhelyezni korban, stílusban a verset, esetleg a költőről írni, de NEM életrajzot, csak hogy mi ihlette a verset, milyen indíttatásból írhatta.

A tárgyalásban érdemes először globálisan írni arról, hogy miről szól a vers. Aztán bonthatod részekre, versszakonként vagy egységekre, részről részre haladva felsorakoztatod a metaforákat, hasonlatokat, költői eszközöket, stb.

A tárgyalás végére mehet a verstani elemzés, milyen strófában íródott, milyen hatással van ez a versre, stb.

A befejezésbe pedig írhatsz saját véleményt, de csak ha megalapozott. Egy közhellyel többet ártasz, mint használsz (pl. Nagyon szeretem a verset, mert Petőfi Sándor a legnagyobb magyar költő. Ilyet ne!). Írhatsz arról, hogy a vers vagy az adott költő milyen hatással volt az utókorra.

Én ezek alapján írtam mindig és mindig ötöst kaptam + emelt érettségin is ezt az elvet használtam és egy pontot vesztettem.

2013. aug. 28. 20:36
 2/6 anonim ***** válasza:

Én sosem néztem ezt a bevezetés dolgot stb-t :D

Írtam kicsit bevezetőként saját véleményt, véleményt a helyzetről, mikor keletkezhetett alap adatok. Tárgyalásba : rizsa..de értelmes legyen!

Befejezés az nálam mindig rövidre sikeredett.

Egyébként én nem gondolkodtam közbe jött magától, egyszerűen csak írtam írtam írtam. Érettségin is 8 oldalt írtam novella elemzést, tanárnőnek nagyon nagyon tetszett, 5-ösre vizsgáztam. Ez idén volt am :D

Bár mindegyik elemzésem 5ös lett, szeretem is nagyon.. és minden mondatot próbálj meg leelemezni, ami belülről jön nem baj ha baromság is valami kisül belőle :)

Rá kell érezni.:)

2013. aug. 28. 20:38
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem vagyok egy profi verselemző, én egy megtanult felépítési sorrend alapján szoktam elemezni a verseket. Aránylag mindig sikerül egy 4-5 írnom, ezért gondolom azt hogy megosztom veled is.

Bevezetés: Elmondod mikor készült a vers, kinek a szerzeménye. A költőre lehet utalni, hogy amikor megírta, akkor éppen milyen életképe/élethelyzetben volt, esetleg melyik költői korszakában írta meg a művet. A versben érezhetőe e más műre való utalás, vagy valamelyik filozófus elméletére való utalás található e benne.

Tárgyalás: A mű műfajával lehet kezdeni, elmondod, hogy miért is pont ez a műfaja. A cím feltárása és mondanivalóját is itt az elején meg lehet említeni.

A vers szerkezetét lehet fitoktatni, ha van megadott ritmusa a versnek azt is meg lehet említeni, esetleg a rímképletet.

Konkrét elemzés: Szépen az elejétől elkezdve versszakonként VAGY szakaszonként elemezzük a verset. Tehát ha van mondjuk 1-2-3 versszak, ami lényegében ugyan azt a történetet mondja el csak telis-tele van metaforákkal, cifrázásokkal azt egy gorcső alá lehet venni. Figyeld meg milyen költői képek találhatóak a versszakokban és azokat építsd bele az elemzésedbe, hogy: hasonlattal/szinesztéziával kapcsol át erre és arra. Figyeld meg hátha a verssorok elejei/végei összecsengenek és erre is ki lehet térni akkor néhány szóban.

Ezt folytatod még a végére nem érsz. Amelyik versszkot, vagy részt úgy érzed nem tartalmaz annyi mondani valót, mint mondjuk az előzőek, akkor azokkal ne foglalkozz annyit, csak 3-4 mondatban foglald össze, hogy ezek is szintén azt taglalják, mint az x. versszak.

Befejezés: Egy összegzést írja versről, hogy Te neked hogy tetszet, ajánlanád e másoknak esetleg ezt a verset.! Esetleg megemlítheted itt, hogy a költő miért is írhatta meg a versét; a megírásakor milyen állapotban volt (lelki), de ez akár mehet is a Bekezdésbe.

2013. aug. 28. 20:42
 4/6 anonim ***** válasza:

Bevezetés.

- Leírod hogy ki írta ,mikor írta, miért írta.

Sokan belekezdenek az életrajzba, de ez hiba, ha nem tudod mihez kötni. Leírhatod, hogy apja böllér volt, ha a költő éppen a vágóhidakról ír, és ez ihlethette a verset, vagy hogy a költő a 19. században született és hatással voltak rá a korszak forradalmi eszméi. Ezek így jók, csak ne írj le olyat, hogy józsefatillaszületettjórégenvoltnyolctestvéremegegyanyja.

Tárgyalás részben leírod a műfaját szerkezetét meg hogy miről szól, odaírod hogy ez meg az milyen elmés hasonlat meg metafora.

Befejezésben odaírhatod, hogy milyen hatással volt ez a vers, vagy a hozzá hasonló versek csokorban az utókorra vagy a költő jelenére. Írhatsz véleményt, de ne azt, hogy húúú ez vót aztána tuti vers, hanem hogy szerinted ha petőfi nem írta volna meg a nemzeti dalt akkor szegényebbek lennénk vele.

2013. aug. 28. 20:43
 5/6 anonim ***** válasza:

3. Hozzászóló vagyok:

Az első hozzászóló is nagyon jó dolgokat írt, azt is ajánlom figyelmedbe. Igazából nagyon sok mindent függ a tanártól is, hogy mégis mi az amit ő akar látni a papíron és mi az amit nem.

2013. aug. 28. 20:44
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a gyors és sok választ!
2013. aug. 28. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!