Present Perfect segítség?

Figyelt kérdés
Ha nincs időhatározó akkor minden esetben, az esetek 100%-ában Present Perfect igeidőt kell használni? Illetve ha van időhatározó akkor sosincs Present Perfect? Például a tegnap kivasaltam az ingedet kezdetű mondat I have ironed your shirts yesterday, vagy sima múlt? Tanárok is egymás között: Did you speak with the teacher? No, I have not spoken with the teacher. Did you read the novel? Have you read the novel? Akkor most hogy is van ez?
2013. aug. 12. 02:23
 1/3 anonim ***** válasza:

Akkor tegyük rendbe kicsit.

Mikor használsz Present Perfect Simplet?

1.) Ha vmi olyan történt valahol a múlt és a jelen között, aminek nem tudjuk a pontos idejét.

pl: I have read many books.

2.) Mikor egy múltban megtörtént esemény kihatással van a jelenre.

pl. I've broken my leg.

3.) Ha valami negatív tapasztalat ért a múltban.

pl. I've never been to china.

4.) Bizonyos kifejezéseknél:

for-since, already-yet, ever-never, just, still, recently, so far, nowadays, this morning, this month, stb.

Present Perfect Continuous

1.) folyamatosságot fejezel ki

pl. I've been dying to eat all day long.

2.) kifejezd, milyen régóta történik vmi

pl. I have been waiting for you for 2 hours.

Simple Past

1.) történeteknél

2.) van konkrét idő (tehát az esemény a múltban történik, és meg is tudjuk mondani pontosan, mikor zajlott le)

Így már meg tudod oldani a példáidat, ugye?

2013. aug. 12. 07:58
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, de attól még, hogy tegnap kivasaltam az ingedet lehet, hogy ma is látszik a kivasalás, vagy nem? Amit meg leírtál azt értem, köszi.
2013. aug. 12. 09:11
 3/3 A kérdező kommentje:
Jó nagy marha vagyok, előbb el kellene olvasni és azután kérdezni hülyeségeket. Úgy látszik siettem. Köszi még egyszer a segítséget.
2013. aug. 12. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!