Valaki egy gyors feladatot, nyáron? (fizika)
Egy nagyméretű, függőleges tengelyű centrifuga átmérője 4m és 20 (1/s ) szögsebességgel forog. Határozzuk meg, hogy a centrifuga által a ruhára kifejtett erő hányszorosa a ruha súlyának?
Nem akar sehogy se kijönni a feladatban megadott eredmény, ha valaki tudja írja már le!
A centripetális gyorsulás:
a_cp = r·ω²
Ez most 4·400 = 1600 m/s², ami 160 g. Vagyis 160-szoros az erő (hisz a súly m·g, a centripetális erő pedig m·a_cp).
Hm. Én is elrontottam, az enyémet még g-vel el kell osztani. (A 2. válaszolóét meg kettővel, mert az átmérő van megadva).
Mert (D*omega^2)/(2g) a paraméteres megoldás.
(D*omega^2)/2=800
elosztva g-vel, kb. 80 a helyes végeredmény.
Már rájöttem a megoldásra:
Úgye 2 erő hat azonos irányba ami F(s)max:m*w^2*r*(mű)
és ez egyenlő az F(g):mg => F(s)=F(g)
Behelyettesítesz rendezed és azt kapok: 80=1/(mű)
És a feladat szerint is ez a megoldás.
Kicsit elbonyolítottad a súrlódás bevezetésével, de valójában igazad van abban, hogy azzal is illene számolni. Azért nem kell, mert egy centrifugában feltételezzük, hogy a ruha nem esik le (hacsak a feladat szövege az ellenkezőjét nem mondja).
De ha mégis akarunk a súrlódással is számolni, akkor a ruhára ezek az erők hatnak:
Vízszintesen:
Centripetális erő: F_cp = m·r·ω²
Függőlegesen:
Súly: F_g = m·g
Súrlődás: F_s = m·g
A súrlódásnál nézni kell, hogy mennyi a maximálisan lehetséges értéke:
F_smax = F_cp · μ = m·r·ω²·µ
De ekkora értéket tipikusan nem vesz fel a súrlódás valódi értéke, mert m·g egy gyorsan forgó centrifugában ennél kisebb. Olyankor F_s = m·g, ahogy fentebb írtam.
Szóval amit írtál, az technikailag nem teljesen jó, mert nem hat akkora erő függőlegesen. Amit pedig kiszámoltál, az a súrlődási együttható határértéke (µ=1/80), aminél erősebb súrlódás esetén nem esik le a ruha forgás közben.
---
A példa kiírója szerintem jóval egyszerűbb dologra gondolt, erre:
A centrifuga a ruhára a centripetális erővel hat:
F_cp = m·r·ω²
A ruha súlya pedig:
F_g = m·g
A kettőnek az aránya: F_cp / F_g = m·r·ω² / m·g = r·ω² / g = 80
Mondom a feladat írója is azt adta meg megfejtésnek.
Az F(s)max ez mindenképp m*w^2*(mű)*r mivel azonos irányba ható erők. És ha megnézed a feladatot kiderül h a ruha 1cm se mozdul el a függőleges tengelyen mivel mg egyenlő. De azért köszönöm a segítséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!