Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell kiszámolni a 6 a...

Hogy kell kiszámolni a 6 a 78-kon mire végződik?

Figyelt kérdés

valójában ott akadtam el, hogy felbontottam a 6-t hatványokra és mind 6-ra végződik, és nem tudom hogy ilyenkor hogy kell számolni, ha nem ismétlődik, és hogy a 78 kitevőnek hányas osztási maradékát kell venni...

Valaki segítsen már :)

2013. jún. 14. 21:41
 1/5 anonim ***** válasza:

6-ra végződik minden hatványa.

6x6=36

Nem kell ehhez semmi különleges felbontás, gondolj az egyszerű írásbeli szorzásra, pl. ha balra szorzol, az utolsó jegy mindig 6.

2013. jún. 14. 21:46
 2/5 A kérdező kommentje:
Jó, de ilyenkor hányas osztási maradékot kell venni? mert pl ha a 2-t bontod fel hatványokra akkor négy periódusként ismétlődnek és ott a négyes osztási maradékokat kell figyelembe venni, meg a 3-nál is, de az 5-nél, 6-nál... ?
2013. jún. 14. 22:01
 3/5 BKRS ***** válasza:

6*6=36

6*36 = ... 6

6*...6= ...6

Hatosra végződő szám 6-tal való szorzata mindíg 6-ra végződik

ezért 6-nak minden hatványa 6-ra végződik.

2013. jún. 14. 22:03
 4/5 A kérdező kommentje:
Válaszoljon már valaki a kérdésemre légyszí :)
2013. jún. 15. 06:53
 5/5 Tom Benko ***** válasza:
Mod 10
2013. jún. 17. 07:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!