Balassi Bálint tételben érettségire ki tud seg íteni?
Sziasztok!
A tételem címe Balassi Bálint - Hármas számszimbolika balassi költészetébe. Tehát nem az életéről, a reneszánszról kel beszélnem, hanem ahogy a címében is írja a hármas számmszimbolikáról. Google-t használtam, de a neten lévő tételekben a hármas számszimboliáról kb 5 sor van. Köszönöm annak aki segít, én addig cisnálom a többi 19 tételt :D
a kérdés azért ilyen, mert a segítség szót nem lehet használni....
Én így kezdeném, és utána jöhet a számmisztika:
A reformáció korában hivatalossá vált a magyar nyelv használata. A latin nyelv megszűnt, mint népnyelv.
Ezzel a magyar szépirodalom kibontakozása megkezdődött.
A magyar irodalmi nyelv úttörői Sylvester János, Bornemissza Péter, Heltai Gáspár és Balassi Bálint voltak.
A XVI. sz. második felében felgyorsul az irodalom világiasodása, a lírában a szerelmi téma kerül a középpontba. Ennek legismertebb művelője volt Balassi Bálint.
Ő volt az első magyar nyelven író európai rangú költő. Katonáskodás mellett verset ír. Költészetére jellemző a hazaszeretet, vallásosság, felfokozott életszeretet és boldogságvágy.
Balassi Bálint szakított az alkalmi versszerzéssel, elszakadt a dallamtól, ő a magyar nyelvű szövegvers megalapítója.
Ő az invencióköltészet meghonosítója is.
Invenció: lelemény, ötlet, találékonyság
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!