Fibonacci-számokban segítene valaki?
2 feladat: Folytassuk visszafelé a Fibonacci sorozatot: írjunk fel tíz tagot, amelyek megelőzik a két első egyest a számsorozatban, a szabályokon nem változtatunk
2. feladat: Lehet-e úgy kezdő értéket adni egy Fibonacci szerű sorozatnak(amelyben minden érték az előtte levő kettő összege) hogy az bizonyos számú elem után önmagát ismétli?
1. Mindig kivonod a számot követő tagot az azt követőből:
1-1=0
0-1=-1
1-(-1)=2 stb.
Ua. sorozatod kapod egyébként visszafelé is, csak váltakozó előjellel.
2. Ha 0 0 az első két tag, akkor minden tag 0 lesz.
(Csak az utca embere vagyok a józan paraszti eszemmel, de szerintem így van.)
Köszi hogy segítettél, de Én meg nagyon nagy bonyodalmakra gondolok és túl egyszerű amit leírtál, szval nem értem...:((
Nem magyaráznád el lassabban még egyszer? :)Olyan szájbarágósan :))
Ja már értem most esett le :DD
Köszi puszi :)
Igen, valóban annyi!
..., 13, -8, 5, -3, 2, -1, 1, 0, 1, 1, 2, ...
Bocsi előzőtől kérdezném, hogy miért úgy kezdted a sorozatot, hogy 0, 1 ....
Miért nem 0, -1 ?
Már mint visszafele
Mert az 1 és a 0 összege lesz 1 :)
Én írtam el első körben, kihagytam azt a lépést, hogy 1-0=1
Húha, nem értem a kérdést :S
A legelső válaszban ezt írtam 'Mindig kivonod a számot követő tagot az azt követőbő' - tehát igen, kivonom, hiszen így lesz az előző két tag összege az adott szám.
Most akkor tényleg szájbarágósan, kisregény jelleggel:
Ha a, b, c három egymás utáni tag, akkor ugye a+b=c, ez azt jelenti, hogy a=c-b.
Eddig ugye tiszta?
Most akkor nézzük viszafelé, mondjuk a 3-tól:
3-2=1
2-1=1
1-1=0
1-0=1 (ez az, amit én első körben kihagytam valamely sötét okból)
0-1=-1
1-(-1)=2
-1-2=-3
2-(-3)=5
-3-5=-8
5-(-8)=13
Tehát ugyanaz a sorozat lesz a 0-tól balra, mint jobbra, csak míg a jobb oldalon mindig poz. előjellel, addig a bal oldalon váltakozva poz. ill. neg.
Ellenőrzésként nézd meg balról haladva:
13+(-8)=5
-8+5=-3
5+(-3)=2
-3+2=-1
2+(-1)=1
-1+1=0
1+0=1 stb.
Most érthető?
Igen érthető :)
És köszönöm :)
Egyébként még matekkal lenne pár kérdésem, nem Fibonacci sorozatokkal kapcsolatban hanem egészen mással, nem tudnál azokban segíteni, nem kell itt, priviben is jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!