Matematika valaki segítsen már ezen múlik az év végi jegyem. Írjuk fel az (x-3) ^2 + y^2=8 egyenletű körhöz a P pontokon keresztül húzható érintő egyenletét ha a) P (-5;0) mások feladat ugyan ez b) P (-2;4) valaki tud segíteni?
Kör egyenlete: (x-3)^2 + y^2 =8
P(-5,0)
1. Felírod a kör egyenletéből a köt középpontját: A(3,0)
2. Kiszámolod az AB szakasz felezőpontját(ez egy kör középpontja lesz): F=-1;0)
3. Kiszámolod vagy az AF vagy az FP szakasz hosszát (ez lesz az új kör sugara): r=4
4. Felírod az F-ből és az r-ből a kör egyenletét: (x+1)^2 + y^2 =16
5. Kiszámolod a két kör metszéspontját: egyenletrendszer a két kör egyenletéből: x1=-4; y1= gyök7; y2= -gyök7
6. A megoldások: M1(-4; gyök7) M2(-4; -gyök7)
7. Lehet elszámoltam, de szerintem nem.
8. Ugyanezt kell csinálni a b) feladatnál is.
17/F
A 2. pontban 'AP'-t akartam írni. :)
17/F
Remélem nem számoltam-írtam el, a módszer a lényeges.
Azt egy fél perc alatt le tudod ellenőrizni hogy függőleges egyenes érintő-e. Ha nem akkor y=ax+b az egyenes egyenlete, beleszórod a P értékét: 0=-5a+b => b = 5a tehát az érintő egyenlete y=ax+5a .
A kérdés az hogy ilyen egyeneseknek a körrel mikor lesz pont egy metszéspontjuk? (x-3)^2+(ax+5a)^2 = 8 . Négyzetre emeled, összerendezed:
x^2 - 6x + 9 + a^2 * x^2 + 5 * a^2 * x + 25*a^2 = 8
(a^2+1)x^2 + (5*a^2 - 6) * x + (25 * a ^ 2 + 1) = 0
Ennek akkor van egy megoldása ha a determinánsa nulla. a^2 helyett írjunk mondjunk z-t:
4*(5*z-6)^2-(z+1)(25z+1)=0
Ezt már simán meg tudod oldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!