Segít nekem valaki? (vegyes kapcsolás)
Kaptunk egy házi feladatot, vegyes kapcsolás, de nem tudom megoldani. Segítenétek?
A soros részben 45 Ohm áram folyik. A párhuzamosban 45, és 60 Ohm, a feszültség 180 V. hogy számoljam ki az eredő ellenállást? Annyi az egész, hogy 15*60/15+60, és ehhez hozzáadok 45-öt?
(Lehet, hogy rossz kategóriába írtam..)

Olyan, hogy "45 Ohm áram folyik", olyan nincs (az Ohm nem áram), de értem, mire gondolsz. Szóval 45 Ohm-os ellenállás van sorba kapcsolva a párhuzamosan kapcsolt 45 és 60 Ohm-osokkal. Mindez 180 voltos feszültségre van kötve.
Először a árhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőjét kell kiszámolni. Ahhoz ezt a képletet kell használni:
Re = 1 / (1/R₁ + 1/R₂)
máshogyan:
Re = R₁·R₂ / (R₁ + R₂)
most:
Re = 45·60/(45+60) = ... számold ki
Ezzel van sorba kötve a 45Ω. Annak az eredője sokkal könnyebb, csak össze kell adni őket.

Az elején elírtam, nem tudom miért azt írtam, hogy "áram folyik", mikor az ohm ellenállás.. na mindegy.
Igen a 60 párhuzamosan van a 15-tel.
Köszönöm, hogy segítesz.:)

Párhuzamosnál az áramerősség megoszlik a két ág között. Minél kisebb valamelyik ellenállás, annál több áram folyik azon az ágon.
Az Ohm törvénnyel lehet számolni az ágakban az áramerősséget: I = U/R. A feszültség mindkét ágban ugyanaz, ezért ha egy ágban nagyobb az R, akkor kisebb az I.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!