Valaki letudná vezetni ezt a mértani sorozatot?
Egy mértani sorozat első tagja 3, hányadosa (−2).
Adja meg a sorozat első hat tagjának összegét!
a1 = 3
q = -2
A sorozat első hat tagja:
3, -6, 12, -24, 48, -96
A sorozat első 6 tagjának összege az Sn = a1 + a2 + ... + an képlet alapján: -126
(Ezt egy másik képlettel is ki lehet számolni, ld. pl. itt:
És egy hasonló példát is találsz az oldalon.)
Akkor az érettségis megoldásban miért az szerepel, hogy
S6=−63 ?:(
Mert én ezért gabalyodtam össze, hogy teljesen más eredmény jött ki, mint ami megvan adva eredményként :(
Az S6 = -63? :O
Az ki van zárva...
Én viszont az előbb elrontottam, mert az Sn nem -126, hanem az a -63; bocsi. (Csak fejben összeadtam a mínuszokat, aztán a pluszokat, aztán a kettőt, de mire leírtam, addigra valahogy csak a -126 maradt meg.)
Ezt elírták... :(((
Előfordul időnként, ez nem egyedi eset, pedig szerintem nagyon nem lenne szabad...
Ha megnézed, a feladatban egyértelműen az első hat tag összegét kérdezik; így a javítókulcsnál is ezt kell megadni. Tehát az Sn-t, nem az S6-ot; az egyenlőségjel másik oldalán a -63 pedig stimmel.
Szóval ne szomorkodj. :)
Nem túl valószínű, hogy ugyanazon a feladatlapon további hibák lennének. De ha mégis lesz eltérés a te eredményed és a javítókulcs között, írj ki egy kérdést ugyanígy, majd mi megmondjuk a frankót. :)
Sok sikert holnapra. :)
Bocs Berta, de most fölöslegesen kekeckedsz!
A kérdező megnyugodhat, az S6 = -63 teljesen korrekt jelölés!
A Sn az általános összegképletben szerepel, de ha már konkrét 'n' értékről van szó, akkor az összeg jele (S) után is azt szokás feltüntetni.
Kekeckedik ám a körösztanyukád térdekalácsa. :P
Fogalmam sem volt erről, mert nem mostanában tanultam már, a fejem meg nem káptalan; a saját linkemet sem nem néztem meg, pedig ott is van ilyen példa az alján... :(((
Egyszerűen csak próbáltam kitalálni, hogy mi lehet a gond, és megnyugtatni a kérdezőt, hogy ne essen kétségbe.
És mielőtt még lehurrognál, hogy ilyen komoly dokumentumban nem lehet nyomdahiba, hát tessék:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__428056..
Jó, oké, nem pont ugyanaz, de majdnem. :D
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!