Az egri várvédők esküjét keresem. Valaki légyszíves leírná nekem? Vagy egy honlapot másoljatok be.
Várvédőké:
"Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet
a hazáért és királyért, az egri vár védelmére
szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít.
Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár
feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok.
Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg
nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem
akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának.
Isten engem úgy segéljen!"
Dobóé:
"Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet. Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!"
várvédők:
Esküszöm az élő Istenre hogy véremet és életemet az egri vár védelmére szentelem.
Sem erő ,sem fortély meg nem félemlít
Sem pénz ,sem ígéret meg nem tántorít.
A vár feladásáról sem szót nem ejtek,sem szót nem hallgatok.
Magamat élve meg nem adom
Alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának.
"Esküszöm az egy élő Istenre-hangzott az ünnepi mormolás-
hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem.
Sem erő sem fortély meg nem félemlít.Sem pénz sem ígéret meg nem tántorít.A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok.Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom.A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálam feljebb való parancsának.
Isten engem úgy segéljen !"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!