Szerves kémiai számítások. Hogy kell megoldani?
1. Az iparban az etint metánból hőbontással állítják elő. A reakció mellékterméke a metán teljes hőbontásából származó korom. Mindkét reakció egyensúlyra vezet, így a metán egy része bomlatlanul marad. Írja fel a két reakció egyenletét! Számítsa ki, hogy a metánnak hány százaléka alakult etinné, illetve hány százaléka bomlott el teljesen, ha az egyensúlyi elegy térfogatszázalékos összetétele: 10,0 tf% metán, 20,0 tf% etin, 70,0 tf% hidrogéngáz!
Felírtam a két egyenletet:
2CH4 --- C2H2 + 3H2
CH4 --- C + 2H2
Kiindultam abból, hogy pl. 0,2 mol etin van egyensúlyban, visszavezettem, kijött, hogy x-0,4 mol ch4 van egyensúlyban.
Ugyanezt felírtam a másik egyenletre is: y-0,05 mol ch4 egyensúlyban. Két ismeretlen jött ki, nem tudom, hogy haladjak tovább, vagy mit rontottam el... Mit kéne másképp csinálni?
2. Egy ismeretlen szénhidrogén tökéletes égése során 2,160 g víz és 2,573 dm3 25 fokos, st. nyomású CO2 keletkezik. Mi a molekulaképlet?
Felírtam az egyenletet.
CxHy + (x+y/4) O2 --- xCO2 + (y/2) H2O
Tovább számoltam (megnéztem x és y arányát) és az jött ki, hogy több C van a molekulában, mint H, ami meg nem lehet... Segítsetek, kérlek!
Köszi a válaszokat!
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!