Mi a különbség a foszfatid és a triglicerid között? MI A SZAPPAN? Milyen folyamat? ÉS milyen egyenletet lehet erre felirni?
A szappan azt hiszem egyfajta olaj
(telítetlen zsírsavak vannak benne)
"A nagy szénatomszámú karbonsavak
nátrium- v kálumsói a szappanok"
(A szappan- mint a nátriumsók- vízben oldódik)
Oldódáskor zsírsav ionok keletkeznek
Az anionrész kölcsönhatásba lép a vízmolekulákkal,
hidratálódik.A hosszú apoláris láncok egymáshoz
tapadnak és apró cseppecskék keletkeznek,amelyeknek
mérete a kolloid tartományba esik.
A szappan tisztító hatása
A szappan a víz felszínén úgy helyezkedik el,hogy
poláris vége a víz belseje,apoláris vége kifelé mutat.
A szennyeződések ruhában) általában "zsíros" jellegűek (apolárisak). Az apoláris szénlánc oldódik a zsiradékban.A molekula poláris vége oldódik a vízben.
A kölcsönhatás következtében a szeenyezés fellazul s
dörzsöléssel leválik a ruhanemű felületéről. Kis cseppek keletkeznek,amelyek már nem tapadnak a ruhához, öblítéssel eltávolíthatók
A karbonsavaknál a "nagy szénatomszám"
azt jelenti,h olyan tizenöt-tizehnhét(!) szénatomot
tartalmazó (C15H31COOH palmitinsav) C17H35COOH sztearinsav (ez utóbbi két zsírsav)
A foszfatidok a lipidek csoportjába tartoznak
Molekuláit a glicerin, zsírsav, és foszforsav építi fel. Legegyszerűbb képviselőjük a foszfatidsav.
Molekulájában a glicerin két zsírsavval és egy foszforsavval létesít észterkötést.
A molekula zsírsavakat tartalmazó része apoláros, ezért a poláros vízmolekulákkal nem létesít hidrogénkötéseket. A molekulának az a része, amelyikben a foszforsav képez észtert a glicerinnel, poláros rész. Ezért a vízzel könnyen lép kölcsönhatásba, a vízmolekulákkal hidrogénkötést tud kialakítani. Felépítésük miatt a foszfatidmolekulák vizes közegben a neutrális zsíroktól eltérően viselkednek. Poláros részükkel a víz felé fordulnak és a poláros vízmolekulákkal hidrogénkötéseket, létesítenek. Az apoláros részük viszont mivel vízben oldhatatlan, kirekesztődik a vizes oldatból. Ezért a foszfatidok vizesközegben cseppeket v. vékony hártyákat alkotnak. Több ezer molekula építi fel, nagysága eléri a kolloid méreteket. Biológiai szempontból a sejtek különböző határhártyáinak kialakításában jelentősek a foszfatidok.
A trigliceridek ún. neutrális zsírok
(A táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!