Római jogi házi feladat?
Gaius Laecanius Bassus és Quintus Terentius Culleo konzulok évében, március Idusa. (Én), Lucius Marius Iucundus, Dida szabadosa, azt írtam, hogy Gaius Sulpicius Faustusnak 13.000 modius alexandriai búzát adtam zálog címén, amit Domitia Lepida felsőbb barbatiai birtokain lévő raktárakban a 26. számú raktárépületben helyeztem el, azért a 20.000 sestertiusért, amelyet egy chirographumban írtam, hogy én neki tartozom …… Ha én (az innentől számított) első május idusán (május 15-én) ezt a 20.000 sestertiust nem fizetem meg, teljesítem vagy állítok érte kezest, akkor kikiáltó által (azaz árverésen) eladhatod ezt a búzát, amelyről szó van, azon zálogfeltételek szerint (?), amelyről szó van ……………………… Ha (a praeco) magasabb összegért értékesíti (mint a tartozásom), akkor visszafizetsz nekem vagy az örököseimnek mindent (ami a tartozásom összegét) meghaladja. Ha (a praeco) kevesebb összegért értékesíti (mint a tartozásom), én ezt (a különbséget) megfizetem neked vagy az örököseidnek. Mindenesetre ez a búza, amiről szó van, az én vagy az örököseim korlátlan veszélyére van (raktározva). Én veled így egyeztem meg. Kelt Puteoliban.1
A kipontozott helyek a kérdések. Valaki tudna segíteni?
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!