Mi ennek a szövegnek a mondanivalója, a lényege?
(Franz Kafka:Kis mese)
— Ó — mondta az egér —, a világ napról napra zsugorodik. Először olyan tágas volt, hogy féltem, elfutottam, és örültem, hogy végre jobbra-balra a távolban falakat láttam, ám e hosszú falak olyan gyorsan haladnak egymás felé, hogy ez már az utolsó szoba, és ott a sarokban a csapda, amelybe futok.
— Csak a futásod irányán kell változtatnod — mondta a macska, és felfalta.
Hogy az eégr először nem talált a házban egérlyukat, de aztán megtalálta. De egyre nőtt az egér és más, nagyobb egérlyukba kellett mennie. De egyszer csak nem tudott tovább menni, mert ott volt vagy az egérfogó-,vagy a macska az egérlyuk előtt.
Szerintem ez lehet :)
XDXDXDXDXDXDXD
XDXD
Ez irodalom...xD :D
De azért nagyon köszi a válaszodat...:))
(már megvan a megoldás:az ember sokszor nem érti a világot maga körül,nem használja ki a lehetőségeket,és ez a vesztét okozhatja,meg ilyenek)...:)
Mikor megszületsz, még nem ismered a világot, így óriásinak tűnik, aztán ahogy szép lassan ahogy felnősz és egyre több dolgot megismersz, akkor már nem tűnik olyan hatalmasnak.
Pl. gyerekkoromban a szülőfalvam egy hatalmas helynek tűnt, mindig csak azt láttam, hogy még ott is házak vannak, meg ott is. Aztán ahogy szép lassan felcseperedtem és szépen bejártam minden zugát, akkor már rögtön nem is volt akkora. Az iskolában volt egy kertrész, ahova nem mehettünk be nagyon sokáig - mai napig nem tudom miért - a kapun átlesve csak azt láttam, hogy hatalmas a kert. Aztán mikor bejutottunk oda és bejártuk, megismertük a határait, akkor már nem volt akkora. A Feneketlen tó mellett sokáig csak elmentünk az úton mellette, azt hittem, hogy az valami nagy dolog. Aztán mikor végre körbesétáltam...
Mikor megismered a dolgokat, akkor szinte mindig kiderül, hogy ténylegesen kisebb, mint amekkora.
Az élet során egyre jobban megismered a dolgokat. Minél nagyobb részét bejárod a világnak, annál kisebbnek tűnik.
Nyilván itt egy fizikai jelenség is áll a párhuzam mellett, ugye ahogy felnősz - egy darabig - egyre nagyobb lesz a tested, ahhoz képest a fix méretű alagút mondjuk egyre kisebb. Nem tudom, volt-e veled olyan, hogy visszakerültél egy olyan helyre, ahol mondjuk óvodás korod óta nem voltál - tfh nem változott semmit, ez a mai világban mondjuk már egyre nehezebb - és az ajtók, az asztalok, a mászóka, minden olyan pöttömnek hatott, mert minden emlék, ami az agyamban élt még abból a korszakból származott, mikor még vagy harmad ekkora voltam és akkor még minden hatalmasnak tűnt. Az otthoni bútorokkal ezt így nem érzed, hiszen folyton ott vagy, miközben nősz, így szépen hozzászoksz, centiről-centire, milliméterről milliméterre.
Ez a kis írás az életet szimbolizálja - nyilván nagyon távolról nézve - melynek végén ott áll a halál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!