Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Petőfi halálának körülményei?

Petőfi halálának körülményei?

Figyelt kérdés

#Petőfi halálának #körülményei?
2013. febr. 12. 18:59
 1/7 anonim ***** válasza:
Segesvár
2013. febr. 12. 19:08
 2/7 amarill ***** válasza:

Volt egy másik ember is, akit

sztintén "Petőfi"-nek hívtak, ezért nem tudják pontosan,

mi történhetett vele meg hogy hol nyugszik

2013. febr. 12. 19:15
 3/7 amarill ***** válasza:
1849. júl 31-én halt meg Segesvár mellett
2013. febr. 12. 19:26
 4/7 amarill ***** válasza:
Bizonyosat nem tud erről senki
2013. febr. 12. 19:27
 5/7 amarill ***** válasza:

Szendrey Júlia 1848 elején lett állapotos.

Március 15-én ő varrta és tűzte Petőfi Sándor mellére a később ismertté vált kokárda első példányát

(ezt a párizsi trikolór mintájára készítette).

Petőfi naplójában olvasható, hogy felesége ezen a napon piros-fehér-zöld főkötőt varrt magának, miközben ő a Nemzeti dalt írta. Állapotossága miatt azonban nehezen viselte az egyedüllétet. Zoltán fiuk 1848. dec 15-én született meg.

Petőfi Sándort 1849. július 20-án Tordán látta utoljára. Petőfi még két levelet írt nejének, azután halálhírét hozták.

Petőfiné ekkor kisfiával Kolozsvárra utazott. Azt hitte, hogy férje, aki Erdélyben tűnt el, ott is kerülhet elő leghamarabb. Hiába várt, hiába remélt. Atyja írta, hogy nyugalmas otthon s ölelő karok várják. 1850 februárjában elhagyta Kolozsvárt, és Erdődre ment. Zoltán fiát ott hagyta, s ő Pestre utazott egyedül. Ezt az utat megelőzőlen pár napot Udvarhelyt is töltött, és meglátogatta azt a helyet, ahol a férje elesett. 1850. április 24-én érkezett Pestre; először a Mátyás-szállóban fogadott lakást, majd Garayéknál húzódott meg, kik ekkor a barátok épületében laktak. Vigasztalódni azonban sehogyan sem tudott. Elhatározta, hogy Törökországba megy, ott keresi tovább a férjét; Haynau azonban visszautasította útlevélkérelmét. Lichtenstein Ferenc herceghez, Haynau bizalmas emberéhez fordult ekkor, ki őt vigasztalta, várakozásra intette, sőt lakásán meg is látogatta. Ez akkor a lapokban sok mendemondára adott alkalmat.

2013. febr. 12. 19:43
 6/7 amarill ***** válasza:

Szóval még a felesége sem tudta,

mi volt

(a holtteste máig nincs meg)

2013. febr. 12. 19:43
 7/7 anonim ***** válasza:

Lehet az is, hogy

hadifogoly lett s elvitték Oroszországba

2013. márc. 27. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!