Adott két párhuzamos, "L" hosszúságú, egymástól "d" távolságra lévő áramjárta vezeték. Az áramerősségek I (1) és I (2). Hogyan lehet kiszámolni, mekkora erő hat a két vezeték között?
Ha a vezetékek hossza sokkal több, mint a távolságuk, akkor az egyikben folyó I áram által keltett mágneses térerősség tőle r távolságra tekinthető állandónak, értéke pedig ennyi:
H = I/(2rπ)
(Ezt "hosszú egyenes vezető mágneses tere" néven tanultátok, és az Ampere-féle gerjesztési törvényből következik.)
A mágneses indukció ennek µ-szöröse (µ a mágneses permeabilitás):
B = μ·I/(2rπ)
Ez a másik vezeték helyénél:
B = µ·I₁/(2dπ)
A másik L hosszú vezetékre, amiben I₂ áram folyik, az Ampere-erő hat:
F = I₂·L×B
Most L és B merőlegesek, tehát sima szorzás lesz. Tehát az erő ekkora:
F = µ·L·I₁·I₂/(2dπ)
Ha azonos az áramirány, akkor pozitív az F, vagyis vonzzák egymást.
A másikra is ugyanekkora erő hat, hisz I₁ és I₂ szerepe felcserélhető.
köszi! eddig már nem jutottam el a könyvben :))
az F=k*[(I₁*I₂)/d] képlet nem jó? ahol k a Coulomb-féle arányossági tényező
Nem. Amire te gondolhatsz, az nem mágneses, hanem elektromos dolog, a Coulomb törvény:
F = k·Q₁·Q₂/r²
Ez viszont teljesen más.
A kérdező #2 kommentjéhez:
Jó lenne az, csak a végéről lemaradt az egymás mellett futó vezetékszakaszok hossza. (Régi függvénytáblázat, 145. oldal közepén található az összefüggés)
Nem jó az még úgy sem. És nem is találok olyan képletet a függvénytáblában.
A 2007-esben nem a 145, hanem a 154. oldalon van erről szó, de nem a lap közepén, hanem az alján, és ott is az az összefüggés van, amit én levezettem.
Az 1974-es kiadásban a 136. oldal tetején van, ott is ugyanaz, mint nekem.
Nincs másmilyen függvénytáblám.
Ha be akarnánk hozni a Coulomb állandót, akkor ezt az összefüggést kellene kihasználni:
k = 1/(4πε₀)
valamint
ε = 1/(c²µ)
ahol c a fénysebesség.
Ezekből ez jön ki:
µ = 1/(c²ε)
μ/(2π) = 1/(c²·2πε) = 2k/c² [vákuum esetén]
Így ez a képlet jön ki:
F = (2k/c²)·L·I₁·I₂/d
Hát ez se ugyanaz, mint amit írtok. És csak a vákuumra érvényes, vagyis ha µ=µ₀ és ε=ε₀. Más közeg esetén még a µr relatív permeabilitással is szorozni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!