Mi a szófajuk?
Én saját logikából jutottam erre, mivelhogy az -an, -en rag, ami ugyebár szófajt nem tud változtatni. De ha mégis azt latolgatná valaki, hogy képző, akkor tegye a gyors melléknevet középfokba. Mindenki fújja, hogy "középfok JELE", a jel után meg ugyebár maximum még néhány jel, esetleg egy rag jöhet. Egyik se változtat szófajt. Márpedig a gyors melléknév, ezzel gondolom egyetértetek.
A tanárom is úgy tanította, hogy melléknév. Három tankönyvemben is le van írva, hogy melléknév (két különböző kiadótól). Továbbá gyakon is volt már erről egy vita:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__555400..
És ha te még mindig azt állítod, hogy nem melléknév, akkor felteszem a könyveim kiadási dátuma után módosítottak a konvención. Erre tudtam gondolni. Mert a tudásom nem friss, nem frissítem évente.
(De akkor a "házban" meg helyhatározószó rögtön...)
"az -an, -en rag, ami ugyebár szófajt nem tud változtatni."
Szófajt változtatni csak a képző tud.
"tegye a gyors melléknevet középfokba."
Gyorsabb.
"A tanárom is úgy tanította, hogy melléknév. Három tankönyvemben is le van írva, hogy melléknév (két különböző kiadótól)."
Vagy rosszul emlékszel, vagy rosszul értelmezed. Ezek évtizedek óta határozószónak minősülnek.
"(De akkor a "házban" meg helyhatározószó rögtön...)"
Pontosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!