3 olyan irodalmi művet kell keresnem amiben jellemhibák jelennek meg, valaki aki tud egyet is, nem segítene?!
rosszul közelíted a témát
nem létezik, hogy életedben nem olvastál el még egy könyvet sem, ugyanis minden könyvben vannak jellemhibás személyek (az egyszerűbb, ha van egy főgonosz, de a jó főszereplőnek is lehet jellemhibája, pl határozatlan) ... szóval csak gondold át miket olvastál eddig
Gárdonyi Géza: Egri csillagok c. ifjúsági, történelmi regényében:
A főgonosz, Jumurdzsák: gyerekeket rabol anyagi haszonszerzés céljából,/Gergőt és Vicuskát a regény elején/ csapdát állít a karavánszerájból induló Gergelynek és csapatának, álruhában rabolja el Jancsikát, Éva és Gergely kisfiát stb.
Tehát a jellemhibák: álságos, anyagias, mások életére tör
Jókai Mór: Aranyember c. regényében Athalie figurája, aki miután házassága meghiúsul Kacsuka őrnaggyal, Tímeát veszi célba, leskelődik utána, nyomoz Tímár Mihály után is, démoni tervet eszel ki bosszúja végrehajtására.
Jellemhibják: bosszúvágy, álságosság, gyilkos szándék
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai c. regényében Ridegváry Bence alakja, aki meg akarja bosszulni Baradlaynén, és fiain azt, hogy barátja Baradlay Kazimír végakaratát nem teljesítette özvegye, így nem ment nőül hozzá, nem ő lett a vármegye teljhatalmú ura, stb.
Jellemhibák: bosszúszomj, hatalomvágy, gőg
Petőfi Sándor: Pató Pál úr
restség, lustaság, közömbösség
A magyar nemes
őseimnek véres kardja
fogason függ, rozsda marja,
Rozsda marja, nem ragyog.
én magyar nemes vagyok!
munkátlanság csak az élet.
van életem, mert henyélek.
A paraszté a dolog.
én magyar nemes vagyok!
jól készítsd, paraszt, az útat,
mert hisz a te lovad vontat.
csak nem járhatok gyalog.
én magyar nemes vagyok!
tán a tudománynak éljek?
A tudósok mind szegények.
Nem irok, nem olvasok.
én magyar nemes vagyok!
van, igaz, egy tudományom,
ebben párom ritkán látom:
enni, inni jól tudok.
én magyar nemes vagyok!
milyen jó, hogy nem adózok.
Gazdaságom van, de nem sok,
S van adósságom, de sok.
én magyar nemes vagyok!
mit törődöm a hazával?
A hazának száz bajával?
majd elmulnak a bajok.
én magyar nemes vagyok!
ősi joggal, ősi házban
éltemet ha elpipáztam:
mennybe visznek angyalok.
én magyar nemes vagyok!
műveletlenség, igénytelenség, hazafiatlanság, gőgösség, nemtörődömség, úrhatnámság, butaság, önteltség, önelégültség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!