Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A Légy jó mindhalálig c....

A Légy jó mindhalálig c. regényről kell esszét írnom. Szavakat kellene írnotok. Légyszi? TÖBBI LENT

Figyelt kérdés
nem azt szeretném, h írjátok meg helyettem................esszét kell írni, tehát kellenek bele irodalmi kifejezések. 3 téma közül lehet választani: 1.jellemek a regényben. 2:regény mondanivalója. 3:bonyodalmak a regényben. Még nem döntöttem el, vagy az elsőt vagy a másodikat választom. Kellenének nekem olyan "tudományosan hangzó" :) szavak, mint pl. karizmatikus, ifjúsági regény stb. légyszives, ha valaki tudna ilyesmi szavakat, írja le!

2013. jan. 11. 18:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem nekünk kell írnunk ilyen szavakat, hanem neked!:DDDD
2013. jan. 11. 22:05
 2/4 anonim ***** válasza:

az első a legkönnyebb, keresel neten két ellentétes szereplő leírását összehasonlítod, végén levonod a tanulságot/milyen értékeket tanít, melyik szereplő.

kettes inkább lélektani, azért ennek kicsit esszéisztikusabbnak kell lennie, mint az elsőnek, szerintem sokkal nehezebb, de itt jobban lehet "hadoválni", nehéz olyan információdúsra fogalmazni, mint az első verziót.

2013. jan. 12. 02:00
 3/4 A kérdező kommentje:
én is inkább az 1.-ről írok. Tudom, h nekem kell írnom, de a mindennapi beszédben nem szoktam ilyesmi szavakat használni. Légyszives, ha tudtok írnátok párat?
2013. jan. 12. 11:51
 4/4 anonim ***** válasza:

Igen, a Légy jó mindhalálig ifjúsági regény.

Írhatod, önéletrajzi ihletésű, hiszen az író is ebbe a gimnáziumba járt Debrecenben.

Ő is egyszerű, szegény parasztcsalád gyermeke, neki is sok testvére volt, mint Misinek.

Az író is érzékeny, tehetséges, jó képességű, jó tanuló kisdiák volt, akárcsak a főhős.

Jellemek: Misi félénk, becsületes, tiszta lelkű, naiv, visszahúzódó, idegen számára a városi környezet, hiszen falusi, vidéki gyerek.

Nem találja fel magát a felnőttek világában. Mindenkinek meg akar felelni, ezért olyasmit is elvállal, amit egy ilyen kisfiúnak még nem kellene.

Ezért keveredik bajba is.

Erkölcsi győzelem az övé a regényben, bebizonyosodik ártatlansága, bár veszteségek is érik. Csalódik az emberekben, megrendül a bizalma azokban, akik körülveszik.

Nem csak az iskolán kívüli világban, de a falakon belül is csalódik az emberekben.

Tanárai, bár ismerik, mégsem állnak ki mellette, hisznek a vádaknak, még igazgatói tanács elé is citálják./állítják/

Mindezek ellenére Nyilas Misi megmarad jónak, ahogyan ezt édesanyja kérte tőle, mikor útjára engedte a gimnáziumba.

Karizmatikus jelző: Orczyra illik, Misi osztálytársára, aki az osztály legjobb tanulója, ő kezd nyomozásba a reskontó ügyében.

Illik rá a talpraesett, határozott, segítőkész is.

Török János: jellemtelen, léha, felelőtlen, csaló, erkölcstelen,számító, álságos

Gyéres tanár úr: segítőkész, emberséges,

Doroghy Bella: kedves, barátságos, értékeli Misi tudását, felnőttként kezeli, komoly dolgokról is beszélget vele, tanácsát kéri,, értékeli művészi adottságait,észreveszi, hogy ő más, mint a többi gyerek

Pósalaky úr: megértő, barátságos, emberséges

Kérdezz nyugodtan !

2013. jan. 12. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!