Olvasta valaki Mándy Iván A szürke sapka novellát? Bővebben lent.
Tudom, már több, mint fél éves a kérdés (hisz előző év őszén volt), de azért leírom:
Sajna én sem tudtam tökéletesen elemezni, és én nem is vagyok jó ilyesmiben (fene egye meg hogy mégis ez kell érettségin), és a novella sem valami jó, az azért kitűnik, hogy NEM mond igazat, és ezt méllyen Ő is érzi.
Az utolsó jelenet, amiben elveszi "valaki" tőle a sapkát, azt csak vizualizálja már a gyerek.
A sapka értelmezésem szerint valójában egy internálótábori egyenöltözet "maradéka", MEGSZÉPÍTETT emléke Dános bácsi munkatábori élményei közül. Nyilvánvalóan elhallgatott, megrázó esemény ez a zsidó bácsika életéből, ezért bead egy mesét a gyereknek a sapkáról, ami szöges ellentéte a valóságnak, és így "legalább" magának is hazudik (nyilvánvalóan lelki szükségből).
A gyerek ezt az elején beveszi, de ugyanezt már a barátja nem veszi be, és módszeresen kezdi lerombolni a kisgyerek illúzióit, az meg védekezésképp mindinkább makacsul beleéli magát a "mesébe", módszeresen továbbszínezi azt, amit mondhatni Dános bácsi kezdett meg. Méllyen Ő is érzi, hogy valami nem stimmel, de nem akarja elfogadni, és már teljesen belelovagolja magát az egyre nyílvánvalóbb ámításokba --- A végén pedig már a "kis játékával" jön az az illúzió az utolsó néhány mondatban, amivel teljesen kizárja a másik gyerek kiábrándító (és egyébként számomra is - ami a novellában egyedül tetszett, hogy érzékeltetni tudta - POFÁTLAN) illúziórombolását, s így könnyebb neki "NEM" szembenézni a valósággal.
A vicc nálam csak az volt, hogy én azt kaptam vissza, hogy az alapján a "nagyonokos" megoldási útmutató alapján, ami csak felsorolja tucatszámra, hogy hány
b@ߤtt kompetenciát vár el a kedves épphogy 18 évestől, kiköpték, hogy szerintük nem erről szól a novella, és pont.
Na köszönöm.
Szvsz. meglátásom, hogy egyre inkább "szakértők" (IDÉZŐJELBEN, ha nem látnád ;) ) írják a feladatlapokat és vezetik az oktatásügyet.
Nézd csak meg pl. a matek emelt szintű feladatokat szép sorjában időben felfele... finoman szólva : az elmeelborulás exponenciális függvénye az időnek.
PONT.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!